Pogingen Egypte om verzoening PLO-Hamas te redden

 .Een Egyptische delegatie pendelt tussen Ramallah en Gaza om partijen nader tot elkaar te brengen. Het principe-akkoord voor verzoening tussen PLO en Hamas, is door partijen ondertekend in oktober 2017. Hamas stemde aanvankelijk in met allerlei maatregelen, en het zag er naar uit dat de zoveelste poging tot verzoening zou slagen. Aanleiding was de erbarmelijke situatie van de bevolking in Gaza. De Palestijnse Autoriteit zou o.a. weer betalen zodat de inwoners van Gaza opnieuw elektriciteit zouden krijgen (van Israel) en zou de salarissen van de Gazaanse ambtenaren weer  betalen.

De partijen zijn het echter over te veel zaken oneens. De onderhandelingen lopen telkens op niets uit. Ze zijn het onder andere oneens over machtsverdeling, en over de rol van de politie en de Hamas-troepen in Gaza. Intussen wordt de situatie van de inwoners van Gaza met de dag slechter. Maar de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zich onverzoenlijk opgesteld en eiste volledige controle over de landstrook. Andere bewapende facties, zoals Hamas, kan hij daarbij niet gebruiken. Een kopie van “het Hezbollah experiment in Libanon”, waardoor Hezbollah er de facto “een staat in een staat” vormt, is onacceptabel, aldus Abbas. 

De Egyptische delegatie sprak in Gaza met leiders van zowel Hamas (dat in Gaza de scepter zwaait) als Fatah (de partij van president Abbas en de belangrijkste concurrent) evenals met leden van andere groeperingen, met de hoop de interne verdeeldheid op te lossen. Over de inhoud van de gesprekken is niets bekend gemaakt.

Intussen wordt in Ramallah gewerkt aan het bijeenroepen van de PNC, het Palestijns Nationale Council eind april. Hamas en de Islamic Jihad, zijn tegen deze bijeenkomst, en eisen meer inspraak voor zichzelf evenals voor Palestijnen in het buitenland. Volgens senior Hamas official Izzat Al-Reshiq bewijst het bijeenroepen van de PNC zonder Hamas en de Islamitische Jihad de monopolistische houding van Fatah en ondermijnt dit de verzoening. De PNC-leden zijn gekozen in 2007.

 

lees hier de cidi-katern over Hamas.