Hamas laat vredesactivisten vrij

Na druk van meer dan 70 NGO’s heeft terreurgroep Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook, besloten om twee gevangenen vrij te laten. In april werden zij opgepakt omdat zij via videoverbinding een gesprek hadden met enkele honderden Israeli’s.

Rami Aman (bron: NYT)

Rami Aman tijdens het videogesprek (bron: New York Times)

Rami Aman en zijn collega werden beschuldigd van het ‘normaliseren van de vijand’ in hun videogesprek genaamd ‘Skype with the Enemy’ en werden hierdoor vastgezet. Ook werden zij beschuldigd van het ‘verzwakken van de revolutionaire geest’. Volgens een woordvoerder van Hamas was het videogesprek een ‘verraad van het volk en de Palestijnse zaak’. Dit proces werd door NGO’s gekenmerkt als oneerlijk en vooringenomen, en zou enkel dienen om de bevolking verder te onderdrukken. Hiermee liet Hamas wederom zien geen enkele interesse in vrede en normalisatie te zien.

Opvallend genoeg werden de twee verlinkt door Hind Khoudary, een lokale medewerker van Amnesty International. Dit is natuurlijk opmerkelijk, want Amnesty profileert zichzelf als de NGO die strijdt tegen politiek gevangenschap. Pas een maand later besloot Amnesty het vastzetten en veroordelen van Rami Aman toch te veroordelen, samen met een algehele veroordeling van het repressieve beleid van zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit.

Het is niet voor het eerst dat Palestijnse facties hun eigen bevolking onderdrukken. De PA staat bekend om het voeren van een repressief beleid, en zij geeft weinig om de vrijheid en welzijn van haar eigen bevolking. Hamas staat bekend om haar zware repressie sinds zij de Gazastrook beheerst. Zo is er geen ruimte voor de vrijheid van religie, onderdrukt zij de vrijheid van meningsuiting en is de lokale bevolking het slachtoffer van Hamas’ oorlogszucht. Hamas schroomt ook niet om haar eigen bevolking ter dood te veroordelen of te martelen in gevangenschap. Daarnaast wil zij elk contact met Israelis voorkomen, en drukt de terreurbeweging protesten tegen haar bewind hard de kop in.