Palestijnse vredesactivisten verlinkt aan Hamas door Amnesty-werknemer na gesprek met Israëli’s

Afgelopen week zijn Palestijnse vredesactivisten in Gaza gearresteerd door de interne veiligheidsdienst van Hamas, nadat ze hadden gevideobeld met Israëlische vredesactivisten. De Palestijnse activisten zijn verlinkt aan Hamas door een lokale werknemer van Amnesty International.

Foto van Hind Khoudary op de website van Amnesty International. Nadat ze op Facebook Hamas-functionarissen had verwittigd, zijn Palestijnse vredesactivisten gearresteerd omdat ze hadden gevideobeld met Israëli’s.

Een klein groepje vredesactivisten in de Gazastrook organiseert al een aantal jaar videogesprekken met Israëli’s onder de naam “Skype with your Enemy”. Vorige week maandag sprak het Gazaanse Jongerencomité op Zoom met Israëli’s en spraken ze over verschillende onderwerpen, waaronder het bestrijden van het coronavirus.

Naar aanleiding van het videogesprek, zijn de Palestijnse vredesactivisten donderdagochtend gearresteerd door de interne veiligheidsdienst van Hamas – de terreurgroep die sinds 2007 de Gazastrook bestuurt. De activisten worden beschuldigd van het “organiseren van een normaliseringsactiviteit”, aldus een Hamas-woordvoerder, die het videogesprek “verraad” van het Palestijnse volk noemt. De familie van Rami Aman – leider van het Jongerencomité – meldt sinds de arrestatie niks meer van hem te hebben vernomen. Hamas heeft de afgelopen jaren meerdere keren de doodstraf uitgevoerd naar aanleiding van beschuldigingen van samenwerking met Israël.

Verlinkt door Amnesty International-werknemer

De gedetineerde vredesactivisten blijken te zijn verlinkt door een in Gaza werkzame onderzoeksconsultant van Amnesty International. In een bericht op Facebook noemde Hind Khoudary de namen van drie activisten, en tagde ze een aantal Hamas-functionarissen. De vredesactivisten werden een paar uur na haar bericht gearresteerd.

UN-Watch directeur Hillel Neuer roept Amnesty International op Khoudary onmiddellijk te ontslaan. “Een mensenrechtengroep kan niet iemand die medeplichtig is aan de terreur van Hamas, die ervoor zorgt dat vredesactivisten worden gearresteerd en waarschijnlijk worden gemarteld alleen maar omdat ze de dialoog aangaan, in dienst hebben”, aldus Neuer. “Amnesty International was opgericht om politieke gevangenen vrij te krijgen – nu gooit het ze in de gevangenis”.

De actie door Khoudary is nog abnormaler, wetende dat ze zelf ooit een keer is gearresteerd door de interne veiligheidsdienst van Hamas. In maart 2019 werd ze gearresteerd en slecht behandeld door Hamas, zo valt te lezen in een statement van Amnesty International. De onderzoeksconsultant van de NGO was dus op de hoogte van de praktijken van Hamas toen ze de Palestijnse vredesactivisten afgelopen week aan de terreurgroep verlinkte.

Op Twitter beweert Hind Khoudary niet langer werkzaam voor Amnesty te zijn. Over de kwestie van de gearresteerde vredesactivisten uit ze zich op sociale media lacherig en stelt ze dat ze zich niet schaamt voor haar strijd tegen normalisatie met Israël.

Het kantoor van Amnesty International in Israël heeft op maandag afstand genomen. De NGO zegt daarnaast dat Khoudary alleen als freelancer werkzaam zou zijn geweest in maart 2019.

Vraagtekens bij Amnesty International

Er worden al langer vraagtekens gesteld bij Amnesty International waar het gaat om het Israëlisch-Palestijns conflict en antisemitisme. Zo zou de NGO een sleutelrol gespeeld hebben bij de antisemitische VN-conferentie in Durban, achttien jaar geleden. Op deze zogenaamde ‘anti-racismetop’ werden Joodse deelnemers belaagd, werd antisemitische propaganda verspreid en als klap op de vuurpijl werd in de slotverklaring zionisme gelijkgesteld met racisme. De conferentie vormde het startpunt van de wereldwijde BDS-campagne (boycot, desinvesteren en sancties) tegen Israël.

Vorig jaar is Amnesty een eenzijdige campagne begonnen tegen toeristische platformen die zaken doen in met Joden in betwist gebied. Andere betwiste gebieden, zoals bijvoorbeeld Noord-Cyprus, de Westelijke Sahara, Tibet en Zuid-Ossetië krijgen dergelijke aandacht van de NGO niet.

Daarnaast maakt de mensenrechtenorganisatie zich schuldig aan het verspreiden van nepnieuws. Toen in november 2019 in Gaza een kantoor van de Palestinian Independent Commission for Human Rights door een raket werd geraakt, beschuldigde Amnesty International Israël ervan een luchtaanval op het gebouw te hebben uitgevoerd – en noemde dit een internationale mensenrechtenschending en een oorlogsmisdaad. In werkelijkheid bleek het kantoor te zijn geraakt door een raket afgevuurd door terreurgroep Islamitische Jihad. Desondanks heeft Amnesty haar oorspronkelijke beschuldiging tegen Israël niet teruggetrokken en probeert het de kwestie af te doen met de bewering “niet exact” te weten door wat en door wie het kantoor is geraakt.