Hamas-leider Mohammed Deif dreigt met ‘zware prijs’ voor Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 mei 2021 HAMAS JERUZALEM

Naar aanleiding van spanningen in Oost-Jeruzalem, dreigt leider van de gewapende tak van Hamas Mohammed Deif dat Israël een “zware prijs” zal betalen als de “agressie” tegen Palestijnen in Oost-Jeruzalem niet stopt.

Het is al een enige tijd onrustig in de hoofdstad van Israel, waar groepen Palestijnen in de clinch liggen met de politie en waar tevens extreemrechtse Israeli’s olie op het vuur trachtten te gooien. De politie probeert met man en macht de rust te bewaren in Jeruzalem. Op het sociale mediaplatform TikTok doet een trend de ronde waar Arabieren het gemunt hebben op charedische Joden door hen aan te vallen en dit te filmen.

Naar aanleiding hiervan vuurden Palestijnse terreurgroepen vanuit de Gazastrook drie nachten op rij raketten op Israël af. Bij elkaar werden afgelopen week 45 projectielen op de Joodse staat afgeschoten. De Israëlische luchtmacht reageerde alleen de eerste nacht op de raketaanvallen, na de derde nacht op rij sloot Israël de visserszone af om deze vervolgens enkele dagen later weer te heropenen.

Deze week worden mogelijk een aantal Palestijnse inwoners van de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem uit huizen gezet. Een aantal Israëlische ngo’s stelt dat de stukken land eigendom waren van Joden, die in 1948 gedwongen werden te vluchten toen Jordanië het gebied veroverde en bezette. De rechtbank in Jeruzalem kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat een aantal Palestijnse inwoners van Sheikh Jarrah niet aan hebben kunnen tonen de rechtmatige eigenaar te zijn en de huizen moeten verlaten.

De zaak ligt nu bij het Israëlische Hooggerechtshof, die uiterlijk 6 mei een beslissing moet nemen. In afwachting van de uitspraak, lopen de spanningen in de wijk Sheikh Jarrah op. 

Naar aanleiding van de situatie heeft de leider van de Izz al-Din al-Qassam Brigades – de gewapende tak van Hamas – dinsdagavond een statement uitgebracht. Mohammed Deif spreekt van een “laatste waarschuwing” aan Israël. “Als de agressie tegen onze mensen in Sheikh Jarrah niet stopt, zullen we niet werkeloos toekijken en zal de vijand een hoge prijs betalen”.

Het is voor het eerst sinds jaren dat Deif iets van zich laat horen. De laatste keer dat de Hamas-leider met een statement kwam, was tijdens de oorlog tussen Israël en Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook in 2014. Dit was ook de laatste keer dat Israël de terreurchef probeerde te doden bij een luchtaanval. Hierbij kwamen een van zijn vrouwen en twee van zijn kinderen om het leven. Volgens Hamas heeft Deif zelf het bombardement overleefd, vier keer eerder wist hij al aanvallen door de Israëlische luchtmacht te overleven.

Deif is een van de oprichters van de gewapende tak van Hamas en was vanaf de jaren negentig betrokken bij vele kidnappings en aanslagen. Israël houdt de terreurchef verantwoordelijk voor de dood van tientallen Israëli’s en de Hamas-leider staat al twee decennia op de Israëlische lijst van meest gezochte personen.

De afbeelding die Hamas bij het statement van Mohammed Deif heeft gepubliceerd. De terreurchef hult zich al jaren in geheimzinnigheid