Visserszone Gazastrook heropend

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 apr 2021 GAZA RAKETTEN

Nadat maandag Israël na drie nachten op rij met raketaanvallen de visserszone van de Gazastrook had afgesloten, is de maatregel donderdag weer teruggedraaid. Dinsdagavond ging in het Israëlische dorp Kisufim het raketalarm nog af.

Bron foto: Trocaire / Flickr.

Vanaf vrijdag tot en met zondag moesten gezinnen in het zuiden van Israël regelmatig ‘s nachts naar de schuilkelders vluchten. Bij elkaar zijn gedurende die drie nachten 45 raketten op Israëlische dorpen en steden afgevuurd. Na vrijdagnacht kwam de Israëlische luchtmacht nog met een respons, maar na zaterdag- en zondagnacht vond geen militaire reactie plaats.

Maandag sloot Israël de visserszone van de Gazastrook volledig af. Aanvankelijk werd in de nacht van zondag op maandag nog slechts een beperking aangekondigd, maar toen hierop nóg een raketaanval plaatsvond werd besloten de wateren voor de kust van Gaza volledig af te sluiten.

De visserij is een belangrijke inkomstenbron voor de Gazastrook. Bij aanvallen vanuit de kustenclave zet Israël regelmatig het beperken of zelfs volledig afsluiten van de visserszone in, om zo de machthebbers in Gaza onder druk te zetten terug te keren naar een wapenstilstand. De Palestijnse terreurbeweging Hamas bestuurt sinds een burgeroorlog in 2007, waarbij de Palestijnse Autoriteit het onderspit delfde, de Gazastrook.

Daar een terreurbeweging aan de touwtjes trekt in Gaza, staat Israël geen scheepvaart vanuit andere wateren tot de kustenclave toe. De vrees is dat een dergelijke route voor wapensmokkel gebruikt zou kunnen worden, zo worden regelmatig dergelijke pogingen door de Israëlische marine onderschept. Daarnaast proberen Palestijnse terroristen de Middellandse Zee als infiltratieroute naar Israël te gebruiken. Wanneer geen sprake is van aanvullende maatregelen, mogen Palestijnse vissers tot 15 nautische mijlen van de Gazaanse kust vissen.

Hamas was niet te spreken over de afsluiting van de visserszone. Israël “zal de gevolgen dragen voor zijn agressieve gedrag”, aldus de terreurgroep, die voor het gemak de raketaanvallen op de Joodse staat gedurende drie nachten op rij negeert.

Dinsdagavond ging in het Israëlische dorp Kisufim het luchtalarm af. Vanuit de Gazastrook waren twee projectielen afgevuurd. Deze kwamen echter in Gaza zelf neer. Analisten sluiten niet uit dat terreurgroepen in de Gazastrook trachten te kijken hoe ver zij kunnen gaan met provocaties, zonder dat een Israëlisch militaire respons volgt. Een reactie bleef dan ook uit.

Donderdag is de afsluiting van de visserszone door Israël opgeheven. “De terugkeer van dit civiele beleid ten aanzien van de Gazastrook is op voorwaarde van voortdurende kalmte en stabiliteit van de veiligheid”, aldus de Israëlische Coordination Of Government Activities in the Territories (COGAT).

Het lijkt erop dat het Israëlische leger een escalatie uit de weg wil gaan. Er wordt rekening gehouden met geweld in reactie op een mogelijke aankondiging dat de Palestijnse verkiezingen niet doorgaan. De Palestijnse Autoriteit klaagt dat een stembusgang in Oost-Jeruzalem door Israël verhinderd zou worden, maar aan ambassadeurs van EU-lidstaten heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat hier geen sprake van zou zijn.