Palestijnse verkiezingen waarschijnlijk opnieuw uitgesteld

De langverwachte Palestijnse parlementaire verkiezingen die op 22 mei gepland staan, worden waarschijnlijk weer uitgesteld. Palestijnse verkiezingen werden eerder uitgesteld in 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2019 en 2020. Dit zou de achtste keer worden.

Oost-Jeruzalem (Foto: Anthony Baratier/Wikipedia)

Buitenlandadviseur Nabil Sha’ath van de Palestijnse Autoriteit dreigt dat als Israel geen Palestijnse stembureaus in Oost-Jeruzalem toelaat, de verkiezingen “zeer waarschijnlijk” niet op 22 mei gehouden zullen worden.  Dit was bij al eerder bij veel Palestijnse verkiezingsrondes reden voor uitstel. Palestijns buitenlandminister Riyad al-Maliki zou al richting Europa gestuurd zijn, om op te roepen tot internationale druk op Israel om alsnog stembureaus van de PA in Jeruzalem toe te laten. 

Het wel of niet toelaten van deze stemlocaties is voor beide partijen een principekwestie: Israel beschouwt heel Jeruzalem als haar eigen onverdeelde hoofdstad, terwijl de Palestijnse Autoriteit Oost-Jeruzalem ziet als de beoogde hoofdstad van een toekomstige Palestijnse Staat. Bovendien werd ook bij deze verkiezingsronde gevreesd voor een overwinning van Hamas. Op maandag berichtte de Palestijnse Centrale Kiescommissie dat in ieder geval 150.000 Jeruzalemse Palestijnen in steden en dorpen rondom Jeruzalem zouden kunnen stemmen. 

Er zijn sinds 2006 geen verkiezingen meer geweest voor de Algemene Vergadering of het presidentschap van de Palestijnse Authoriteit. President Mahmoud Abbas bevindt zich in het vijftiende jaar van wat een vierjarige ambtstermijn had moeten zijn.

PA-president Abbas sprak maandag nog Israelisch president Reuven Rivlin over “regionale kwesties“. Volgens het kantoor van Rivlin wenste hij Abbas ook nog een mooie Ramadan. Het zou de eerste keer sinds maart 2020 zijn dat de twee presidenten elkaar spraken.

Mits de verkiezingen alsnog op 22 mei doorgaan zoals gepland, dan staat de directe verkiezing van een nieuwe Palestijnse president gepland voor 31 juli. Abbas heeft meermaals eerder aangekondigd zich niet nog een keer verkiesbaar te stellen, en zover is het ook sinds 2006 nooit gekomen.