Ongenoegen over ‘ontzeggen soepele doorgang’ Palestijnse minister door Israëlische autoriteiten

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 apr 2021 ICC TWEEDE KAMER

De Palestijnse minister Riad Malki en zijn delegatie zouden onlangs bij een door Israël gecontroleerde grensovergang de “gebruikelijke soepele doorgang ontzegd” zijn. Als dit klopt, spreekt Nederland zijn ongenoegen uit – aldus minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in antwoord op Kamervragen van Sadet Karabulut (SP).

Tijdens zijn bezoek aan het Internationaal Strafhof in Den Haag had de Palestijnse minister Riad Malki tevens een ontmoeting met zijn Nederlandse collega Stef Blok.

Aanleiding voor de Kamervragen van Karabulut was de berichtgeving dat de reisvergunning van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken door Israël ingetrokken zou zijn. Volgens de geruchten zouden Israëlische autoriteiten deze stap hebben genomen nadat Malki een bezoek had gebracht aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

In zijn beantwoording laat minister Blok weten dat geen sprake is geweest van een intrekking van de reisvergunning van zijn Palestijnse collega. Naar aanleiding van de berichtgeving heeft Nederland navraag gedaan bij het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland heeft dit gedaan als gastland van het Internationaal Strafhof, aldus Blok in antwoord op het inmiddels vertrokken SP-Kamerlid.

“Tijdens de terugreis naar de Palestijnse gebieden werd de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Malki en zijn delegatie bij de Allenby/Koning Hoessein-brug tussen Jordanië en de bezette Westelijke Jordaanoever de gebruikelijke soepele doorgang ontzegd door de Israëlische autoriteiten”, zo schrijft minister Blok. “Daarbij werden leden van de delegatie door Israëlische functionarissen ondervraagd over hun bezoek aan het Internationaal Strafhof”.

Blok meldt dat contact is opgenomen met Israëlische autoriteiten om opheldering te vragen over de gang van zaken. “Daarbij is aangegeven dat als de berichten blijken te kloppen over het ontzeggen van een soepele doorgang vanwege een bezoek aan het Internationaal Strafhof, Nederland hierover zijn ongenoegen uitspreekt.”

Tijdens zijn bezoek aan het ICC had minister Malki tevens een ontmoeting met zijn Nederlandse collega Blok. In een statement over deze bijeenkomst liet minister Blok weten te hebben gesproken over de coronapandemie, de naderende Palestijnse verkiezingen en ontwikkelingen in het vredesproces. De Nederlandse minister spreekt van erkenning van “goede bilaterale relaties” tussen Nederland en de Palestijnse Autoriteit.

Afgelopen maand werd bekend dat het Internationaal Strafhof een onderzoek zal openen naar “de situatie in Palestina”, en zal kijken naar zowel Israelische als Palestijnse oorlogsmisdaden. Het onderzoek strekt van 13 juni 2014 tot het heden. De rol van het ICC omtrent het Israelische-Palestijnse conflict is al een tijd controversieel. Meerdere landen vragen zich af of het hof wel de jurisdictie heeft om dit te onderzoeken. recentelijk vroeg inmiddels vertrokken CU-Kamerlid Joël Voordewind ook of minister Blok dat denkt.

In de beantwoording van de vragen van Karabulut schrijft Blok dat Nederland de situatie “nauwgezet” blijft volgen. De minister schrijft dat Nederland “in contacten met Israël het belang dat het Internationaal Strafhof geheel onafhankelijk, veilig en naar behoren zijn mandaat kan uitoefenen” benadrukt.