Abbas stelt opnieuw Palestijnse verkiezingen uit

Mahmoud Abbas zit in het zestiende jaar van een vierjarige ambtstermijn als president van de Palestijnse Autoriteit (PA), en lijkt geen uitvoer te gaan geven aan reeds beloofde Palestijnse verkiezingen in februari of maart 2021. Na het opmerkelijke nieuws in september 2020 dat Fatah en Hamas binnen zes maanden samen Palestijnse verkiezingen zouden houden, heeft president Abbas alsnog geen verkiezingsdatum aangekondigd. Aangezien het houden van verkiezingen in coronatijd des te ingewikkelder is, zou het houden van verkiezingen onmogelijk haalbaar zijn binnen de gestelde deadline. Maar het lijkt er ook op dat Abbas dat niet zo erg vindt.

PA-president Mahmoud Abbas (links) bezocht zondag koning Abdullah II van Jordanië (rechts) in Aqaba.

Aanblijven tegen Saoedische normalisatie

Dat de plannen voor verkiezingen op een zijspoor belanden, heeft verschillende achtergronden naast het feit dat de inmiddels 85-jarige Abbas graag president blijft.

Abbas heeft zijn goede banden met koning Salman van Saoedi-Arabië genoemd als reden om in zijn positie te blijven. Nu Israel en Saoedi-Arabië stappen lijken te maken richting normalisatie, waaronder een geheim bezoek aan het koninkrijk door Israelisch premier Benjamin Netanyahu, wil Abbas voorkomen dat ook de Saoedi’s naar zijn idee de Palestijnen “een mes in de rug steken” in navolging van de VAE en Bahrein. Het lijkt erop dat vooral koning Salman een tegenstander is van normalisatie met Israel zonder dat er een vredesakkoord tussen Israel en de Palestijnen is, en dat wil Abbas graag zo houden.

Verder heeft Hamas de samenwerking met de PA inmiddels behoorlijk teruggedraaid, nu de PA de veiligheidscoördinatie met Israel hervat heeft. Dit wordt door Hamas gezien als collaboratie met de vijand. “Hij stak ons van voren, niet in onze rug. Nu werken de zionisten en Fatah weer samen tegen het Palestijnse volk,” klaagde een woordvoerder van de terreurorganisatie

“Binnenkort”

Abbas kondigde reeds in oktober 2019 het voornemen aan om “binnenkort” verkiezingen voor zijn vervanger uit te roepen, maar een en ander is er vooralsnog niet van gekomen. Een stembusgang werd al eerder aangekondigd en vervolgens uitgesteld in 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014. In 2009 gaf Abbas aan niet mee te zullen doen aan verkiezingen voor een tweede vierjarige ambtstermijn, maar aan te zullen blijven tot de volgende verkiezingen gehouden zijn.

 

v.l.n.r.: Israelisch premier Ehud Olmert, Amerikaans president George W, Bush en PA-president Mahmoud Abbas geven elkaar een hand in november 2007, twee jaar na de verkiezing van Abbas voor wat een vierjarige ambtstermijn had moeten zijn. Abbas is nog steeds PA-president, zonder dat er sinds 2005 verkiezingen zijn gehouden.