Palestijnse Autoriteit hervat veiligheidscoördinatie met Israel

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 19 nov 2020 PA PALESTIJNEN VEILIGHEID

De Palestijnse Autoriteit (PA) hervat de veiligheidscoördinatie met Israel, die zij in mei dit jaar demonstratief hadden opgezegd. Na de formatie van de huidige Israelische regering en het aangekondigde voornemen om delen van de Westelijke Jordaanoever onder Israelische rechtsmacht te brengen, in de volksmond ‘annexatie’, zegde de PA iedere samenwerking met de VS en Israel op. Nu deze plannen na ondertekening van de Abraham-akkoorden van de baan zijn, zal de relatie tussen de PA en Israel ‘teruggaan naar hoe dingen waren voor 19 mei 2020 geweest was’, volgens een Palestijnse woordvoerder.

Het Arafatplein in Ramallah (Foto: Rania al-Bahara)

PA-premier Mohammad Shtayyeh beschreef de hervatting van betrekkingen met Israel als noodzakelijk om het coronavirus te bestrijden: “Wij hervatten de contacten met de Israeli’s, nu zij bevestigd hebben dat zij zich aan de afspraken met ons zullen houden. Onze levens zijn zo samengevlochten met die van de Israeli’s, en we kunnen het coronavirus echt niet in ons eentje bestrijden,” verklaarde de premier tijdens een Zoomconferentie georganiseerd door de Council on Foreign Relations (CFR).

Een woordvoerder van het Israelische ministerie van Defensie juicht de ontwikkeling toe. “Wij weken hier al weken aan,” aldus de woordvoerder. “Defensieminister Benny Gantz gaf een duidelijke boodschap aan de Palestijnen tijdens zijn besprekingen met EU ambassadeurs dat hij graag de coördinatie wilde hervatten. Er waren ook clandestiene contacten tussen COGAT (het orgaan van de IDF dat coördineert met civiele instanties in Palestijnse gebieden) en zijn Palestijnse tegenhangers.” Ondanks de officiële beëindiging van veiligheidscoördinatie, heeft de PA in de afgelopen periode een aanval op Israelische soldaten helpen voorkomen.

Nu officiële samenwerking tussen Jeruzalem en Ramallah weer mogelijk is, lijkt het erop dat de PA zich ook bereid zal tonen om zo’n 3 miljard sjekel (ca. €800 miljoen) aan Palestijns belastinggeld in ontvangst te nemen, dat door Israel volgens afspraken namens de PA geïnd was, maar dat Ramallah vervolgens weigerde om aan te nemen. In lijn met Israelische wetgeving zijn van dit bedrag alle door de PA uitbetaalde vergoedingen aan Palestijnse terroristen in de desbetreffende periode reeds afgetrokken.