‘PA voorkwam aanval op IDF ondanks einde veiligheidssamenwerking’

De veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft vorige week een grootschalige aanval voorkomen op Israelische troepen, ondanks de officiële beëindiging van de veiligheidssamenwerking tussen de PA en Israel. Afgelopen donderdag zouden Palestijnse inlichtingen hebben geleid tot de ontdekking van circa 40 pijpbommen in de omgeving van de stad Jenin. Ook werden er twee vuurwapens aangetroffen.

Palestijnse terroristen zouden van plan zijn geweest de bommen en wapens in te zetten bij nachtelijke aanvallen tegen Israelische soldaten. Dat beweren bronnen tegenover de Hebreeuwse nieuwssite Ynet. De Palestijnse Autoriteit ontkent zelf echter de IDF te hulp te zijn geschoten. De Palestijnse gouverneur van Jenin liet tegenover The Jerusalem Post nogmaals weten dat alle overeenkomsten met Israel zijn opgezegd.

De PA dreigde circa drie weken geleden de veiligheidscoördinatie met Israel op te zeggen vanwege de lonkende annexatie van delen van de Westoever, en leek deze keer ook echt de daad bij het woord te gaan voegen. Israelische bronnen bevestigden toen dat de Palestijnen gestopt waren met de veiligheidssamenwerking en ook het delen van inlichtingen was opgeschort. Nu de Palestijnse Autoriteit mogelijk heeft geholpen bij het voorkomen van de aanval bij Jenin, rijst echter wederom de vraag of de PA de opschorting momenteel daadwerkelijk doorzet.

Vorige week bezochten Israeli’s voor een gebedsdienst ook al de tombe van Josef in Nabloes (Sjechem), een stad die onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit. Dit gebeurde voor het laatst in februari, en is geregeld in overeenkomsten tussen Israel en de PA. Het bezoek verliep zoals gewoonlijk zonder problemen, ondanks het beëindigen van de veiligheidssamenwerking.

Afgelopen donderdag ontvingen Palestijnse veiligheidsdiensten informatie over voorbereidingen die werden getroffen om IDF-troepen aan te vallen in de omgeving van Jenin. Deze inlichtingen leidden ertoe dat de PA een inval deed, waarbij 30 pijpbommen en een jachtgeweer werden ontdekt. Even later werden er nog 10 bommen en vuurwapen gevonden in een landbouwgebied, nabij een route die veel gebruikt wordt door Israelische soldaten. Het is onduidelijk of de PA de planners van de potentiële aanslag heeft gearresteerd.

Amit Ben Yigal
De Israelische veiligheidsdiensten arresteerden op zondag een verdachte voor de dodelijke aanslag op IDF-soldaat Amit Ben Yigal. De 21-jarige soldaat kwam op 12 mei om het leven bij een arrestatie-missie in het Arabische dorp Yabed (nabij Jenin), nadat een Palestijn een grote steen op zijn hoofd gooide. Direct na het incident werden verschillende omstanders gearresteerd, en een van de verdachten heeft in de afgelopen dagen een bekentenis afgelegd.

Volgens de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, gaat het om de 49-jarige Nazmi Abu Bakr. De Palestijn woont in het gebouw waar vanaf de steen werd gegooid. In reactie op de arrestatie liet premier Netanyahu weten dat het huis van Abu Bakr gesloopt zal worden, zoals wel vaker wordt gedaan bij terroristen. Dit beleid is niet onomstreden: volgens critici gaat het om een collectieve straf, die bovendien niet effectief zou zijn. Volgens voorstanders is het echter een doeltreffend afschrikkingsmiddel.

“Wie ons ook aan probeert te vallen: we zullen hem vroeg of laat vinden. De laatste jaren is het eerder vroeger dan later,” zo zei premier Netanyahu in reactie op de arrestatie. Vergelijkbare woorden werden gesproken door minister Benny Gantz (Defensie). “Degenen die Israelische burgers en IDF-soldaten schaden, zullen daarvoor een hoge prijs betalen. We zullen ze vinden, waar ze ook mogen zijn.”