EU weigert extra steun aan PA wegens niet accepteren eigen belastinggeld

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 8 okt 2020 EU PA PALESTIJNEN

De EU weigert extra financiële steun te sturen naar de Palestijnse Autoriteit, zolang de PA weigert zo’n €640 miljoen aan Palestijns belastinggeld in ontvangst te nemen, dat Israel namens de PA geïnd heeft. Eerder afgesproken betalingen aan de PA vanuit de EU gaan gewoon door, maar de PA heeft daaraan niet genoeg, en kan daarmee haar eigen ambtenaren nog steeds niet betalen.

PA-president Mahmoud Abbas

De PA heeft sinds mei alle samenwerking opgezegd met Israel en de VS, wegens het voornemen destijds van Benjamin Netanyahu om delen van de Westelijke Jordaanoever onder Israelische rechtsmacht te brengen, dat inmiddels van de agenda geschrapt is.

Daarnaast heeft de Israelische Knesset een wet aangenomen om geld in te houden op de PA zolang veroordeelde Palestijnse terroristen en hun families een uitkering ontvangen. Er is sprake van een heus beloningssysteem: Naarmate hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. Leden van de Tweede Kamer noemen de terroristenbetalingen dan ook terecht een perverse prikkel. De gedeeltelijke inhouding door Israël was echter tegen het zere been van de PA. Abbas besloot het verminderde bedrag niet te accepteren. De PA noemt het Israelische besluit een “eenzijdige actie in schending van getekende overeenkomsten, waaronder de Parijs-protocollen”. In deze protocollen, die een bijlage bij de Oslo-akkoorden zijn, zijn de economische relaties tussen Israel en de PA vastgelegd.

Sindsdien weigert de Palestijnse Autoriteit belastinggeld aan te nemen dat Israel namens hen int. Goederen bestemd voor de Palestijnse Gebieden worden via Israel geïmporteerd, en Israel int normaalgesproken Palestijnse BTW en importbelastingen over deze importen namens de PA en stuurt het belastinggeld door. Dit vormde tot mei dit jaar 60% van belastinginkomsten van de PA. Sindsdien is een enorm begrotingstekort ontstaan, waardoor het loon van Palestijnse ambtenaren gehalveerd is.

Wegens het gebrek aan coördinatie tussen de PA en Israel gebeuren ook andere voorvallen, zoals de arrestatie gisteren van Palestijnse politieagenten door het Israelische leger. In wat de IDF een “gevaarlijk incident” noemde, achtervolgden Palestijnse agenten een verdachte Gebied C in, zonder dit te melden aan de IDF. Zij werden gearresteerd en ontwapend door soldaten die zelf met een niet nader gespecificeerde operatie bezig waren. 

Geen extra EU-noodhulp

Chef buitenlandbeleid Josep Borell van de EU benadrukte in een telefoongesprek met Abbas dat er geen extra geld geleend zou worden aan de PA om ambtenaren te betalen, totdat de PA het verschuldigde geld van Israel aanneemt. Nu de soevereiniteitsplannen van Israel van de baan zijn, moet Abbas ook van de EU het geld afkomstig van Palestijnse belastingbetalers in ontvangst nemen. Eerder afgesproken betalingen van Europa aan Ramallah gaan gewoon door.

Onbekend is hoe dit de kansen van president Abbas zal beïnvloeden in de aangekondigde Palestijnse verkiezingen. Abbas bevindt zich in het veertiende jaar van een vierjarige ambtstermijn als president, en hoewel er herhaaldelijk sindsdien verkiezingen zijn aangekondigd in de Palestijnse gebieden, zijn die er nooit daadwerkelijk van gekomen.