Dossier: Palestijnse Autoriteit

De Palestijnse Autoriteit is het bestuur van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dit dossier behandelt het ontstaan van de Palestijnse Autoriteit en het standpunt van CIDI. 

Machtsstrijd PA – Hamas

Machtsstrijd met Hamas
Vanaf de oprichting van de PA was de Palestijnse Autoriteit altijd in handen geweest van de Fatah-partij. Fatah, de seculier-nationalistische beweging die jarenlang werd geleid door Yasser Arafat, was immers ook sinds jaar en dag de dominante factie in de PLO en had die dominante rol voortgezet in de PA. Arafat was partijleider van Fatah, voorzitter van de PLO en president van de Palestijnse Autoriteit. Hetzelfde gold voor zijn opvolger, Mahmoud Abbas (1935).

In 2006 waren er parlementsverkiezingen voor de Palestijnse Wetgevende Raad (Palestinian Legislative Council – PLC), het parlement van de PA. Hamas won deze verkiezingen en verkreeg een absolute meerderheid van 76 van de 132 zetels. De verkiezingsoverwinning van Hamas tastte de machtspositie van Fatah aan. Hamas vormde een regering voor de PA met Hamas-kopstuk Ismail Haniya als premier. Verder bestond de regering uit Hamas-leden, en vier onafhankelijke bewindslieden. Mahmoud Abbas, leider van aartsrivaal Fatah, bleef PA-president. Al snel escaleerden de spanningen tussen het kamp van Fatah/president Abbas aan de ene kant, en Hamas/premier Haniya aan de andere kant. In 2007 pleegde Hamas een staatsgreep in de Gazastrook. Fatah-aanhangers werden vermoord of verdreven, en Hamas vestigde een alleenheerschappij in Gaza.

In de Westelijke Jordaanoever werden de instituties van de PA weer overgenomen door Fatah-aanhangers, leden van Hamas werden ontslagen. De eindstand was een bestuurlijke splitsing tussen de Palestijnen. Gaza wordt nog steeds geregeerd door Hamas, dat de Oslo-akkoorden afwijst en streeft naar de vernietiging van Israel. De PA hield de controle over de autonome gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Sinds de verkiezingen in 2006 zijn er geen nieuwe verkiezingen geweest in de PA, en Hamas en Fatah hebben hun onderlinge geschillen nog steeds niet bijgelegd.