Drie nachten op rij raketaanvallen op Israël

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 apr 2021 GAZA RAKETTEN

Drie nachten op rij tot nu toe heeft het zuiden van Israël raketaanvallen vanuit de Gazastrook te verduren gehad. Naar verluidt dreigt Israël met een militair antwoord als de beschietingen door blijven gaan.

Vrijdagavond werden 36 raketten op verschillende dorpen en steden in Zuid-Israël afgevuurd. Hierop kwam zaterdag de militaire top bijeen in Tel Aviv om over mogelijke scenario’s te spreken. IDF-stafchef Avi Kochavi heeft zijn reis naar de Verenigde Staten uitgesteld, wat erop wijst dat men in Israël ervan uit gaat dat nog meer raketaanvallen zullen volgen.

Zaterdagavond werden dan ook opnieuw raketten afgevuurd. In tegenstelling tot een nacht eerder – toen de Israëlische luchtmacht een klein aantal raketinstallaties trof – bleef een Israëlische militaire reactie uit. Het lijkt erop dat de hoop was dat als er geen vergelding kwam, de raketaanvallen zouden stoppen.

In de nacht van zondag op maandag bleek dat ijdele hoop. Opnieuw werden vanuit Gaza raketten richting Sderot en omliggende dorpen afgevuurd. In twee barrages werden in totaal vijf projectielen afgevuurd, waarvan twee door het Iron Dome-luchtafweersysteem werden onderschept. De andere drie kwamen in open gebied neer. Bij de beschieting raakten vier mensen, waaronder een zwangere vrouw, gewond toen zij vielen tijdens het naar de schuilkelder rennen.

Ondanks dat voor inmiddels drie nachten nachten op rij raketten waren afgevuurd, bleef opnieuw een militaire reactie uit. In plaats daarvan heeft Israël besloten de visserszone van de Gazastrook af te sluiten. 

Hamas, de terreurbeweging die de Gazastrook de facto bestuurt, is niet te spreken over de afsluiting van de visserszone. Israël “zal de gevolgen dragen voor zijn agressieve gedrag”, aldus de terreurgroep, die voor het gemak de raketaanvallen op de Joodse staat gedurende drie nachten op rij negeert.

Zoals gebruikelijk bij dreigende escalaties, bemiddelen Egypte en de VN tussen de partijen. Naar verluidt heeft Israël aan VN-gezant Tor Wennesland laten weten dat als de raketbeschietingen niet stoppen, een militair antwoord zal volgen. In een verklaring meldt minister van Defensie Benny Gantz met Wennesland te hebben gesproken en daarbij de “urgentie van het onmiddellijk stoppen van het geweld vanuit Gaza” te hebben genoemd.

Bij elkaar zijn de afgelopen drie nachten 45 raketten op Israël afgevuurd. Terreurgroepen in de Gazastrook noemen de onrust in Jeruzalem als aanleiding voor de beschietingen. Daarnaast wordt verwacht dat besloten wordt de Palestijnse verkiezingen niet door te laten gaan, met als opgegeven reden dat Israël geen stembusgang in Oost-Jeruzalem toelaat. Er wordt rekening gehouden dat het annuleren van de verkiezingen, die voor het laatst in 2006 hebben plaatsgevonden, mogelijk tot nog meer geweld zal leiden.