36 raketten op Israël afgevuurd tijdens sjabbat

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 24 apr 2021

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in meerdere salvo’s 36 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Zaterdagavond vonden opnieuw raketaanvallen plaats.

Om elf uur ‘s avonds ging het luchtalarm af in het dorp Kisufim, dat vlak bij de grens met Gaza ligt. Het bleek de eerste van meerdere raketaanvallen die nacht te zijn, tot vlak voor zonsopgang werden in een aantal salvo’s meerdere dorpen in het zuiden van Israël onder vuur genomen. Het Israëlische leger meldt dat in totaal 36 raketten zijn afgevuurd, en dat zes hiervan door het Iron Dome-luchtafweersysteem zijn onderschept. Van de overige projectielen was berekend dat deze in open gebied neer zouden komen. Desondanks heeft een aantal gebouwen lichte schade opgelopen.

In antwoord op de raketaanvallen heeft de Israëlische luchtmacht posities van Hamas in de Gazastrook getroffen. Israël houdt de terreurbeweging als de facto bestuurders verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt. In een persbericht meldt de IDF dat raketlanceerinstallaties en ondergrondse infrastructuur is gebombardeerd.

Vooraf aan de 36 raketten uitten verschillende terreurgroepen en milities in de Gazastrook al bedreigingen richting Israël. Donderdagavond was sprake van confrontaties tussen extreemrechts-Joodse en Arabische relschoppers en de politie in Jeruzalem, waarbij tientallen gewonden zijn gevallen. Hamas greep de gebeurtenis aan om op te roepen tot een intifada en Islamitische Jihad gaf in een statement aan dat de Al-Aqsa moskee een “rode lijn” is. 

Twee terreurgroepen hebben verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen. Het gaat om de aan Fatah gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). “We zullen de nederzettingen van de bezetter verbranden voor jou, oh Jeruzalem. Het grootste moet nog komen”, aldus de Al-Aqsa Martelarenbrigades in een verklaring. De PFLP beschuldigt Israël van “brute agressie” en zegt “niet werkeloos toe te zullen kijken”.

In een statement spreekt de EU “diepe zorgen” uit over de gewelddadige botsingen in Jeruzalem. EU-ambassadeur in Israël Emanuele Giaufret voegt hieraan toe dat “het willekeurig afvuren van raketten vanuit Gaza moet stoppen”. Deze verklaring werd door de Nederlandse ambassadeur Hans Docter gedeeld op zijn Twitter-pagina.

Het Bureau voor Nabije Oosten Zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de raketaanvallen. “Er is geen rechtvaardiging voor dergelijke aanvallen”.

IDF-stafchef Avi Kochavi heeft zijn reis naar de Verenigde Staten uitgesteld “in het licht van gebeurtenissen en te verwachten ontwikkelingen”. Kochavi zou naar Washington D.C. gaan om te spreken over de situatie omtrent Iran, daar de Biden-regering kijkt naar mogelijkheden om terug te keren naar het nucleaire akkoord. “Bij het beoordelen van de situatie, heeft de stafchef opdracht gegeven tot een reeks mogelijke stappen, reacties en voorwaarden voor escalatie”, aldus het Israëlische leger. Premier Benjamin Netanyahu stelt dat voor elk mogelijk scenario voorbereid moet worden. 

Dat het niet bij de 36 raketten bleef, bleek al snel zaterdagavond. Om negen uur ‘s avonds ging het luchtalarm opnieuw af in Sderot en omliggende dorpen. De raket die toen was afgevuurd, is onderschept door Iron Dome. Anderhalf uur later vond echter opnieuw een raketaanval plaats, dit keer op Nirim.

Een week eerder vonden ook al raketaanvallen plaats. Toen moesten gezinnen in Zuid-Israël op donderdag- en vrijdagavond de schuilkelder opzoeken. Zowel Hamas als de Turkse president grepen toen de Israëlische respons aan om Israël af te schilderen als “vijand van de islam”.