Raketaanval vanuit Gaza tijdens sjabbat

Afgelopen vrijdag tijdens Sjabbat is vanuit de Gazastrook een raket op Israël afgevuurd. In antwoord op de beschieting heeft de Israëlische luchtmacht meerdere posities van Hamas in Gaza getroffen.

Om ongeveer kwart voor elf vrijdagavond ging in de dorpen Holit en Sdei Avraham het luchtalarm af. Gezinnen hadden slechts een paar momenten de tijd om dekking te zoeken, daar vanuit Gaza een raket was afgevuurd. Volgens de IDF is het projectiel in een open gebied neergekomen en zijn er geen gewonden gevallen.

Een avond eerder was ook al sprake van een beschieting. Donderdagavond, op Jom Ha’atsmaoet, werd een raket richting Sderot afgevuurd. Hierop bombardeerde de Israëlische luchtmacht een aantal posities van Hams in de Gazastrook. Israël houdt de terreurbeweging als de facto bestuurders verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt.

De Israëlische respons op de tweede raketaanval op rij was krachtiger dan de nacht ervoor. Gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Israëlische luchtmacht meerdere posities van Hamas in Gaza gebombardeerd. In een persbericht laat de IDF weten dat onder andere een trainingskamp, een luchtafweeropstelling onder constructie en een fabriek die cement produceerde voor de bouw van aanvalstunnels zijn getroffen.

Hamas en Erdoğan schilderen Israël af als ‘vijand van de islam’

Zowel Hamas als de Turkse president Recep Erdoğan grijpen de situatie aan om Israël als vijand van de islam af te schilderen. “Voor de tweede dag op rij heeft Gaza zionistische aanvallen tijdens de Ramadan te verduren”, aldus een woordvoerder van Hamas. 

Vergelijkbare woorden waren een dag eerder, na de eerste raketaanval, al bij Erdoğan te horen. “Israëls vijandigheid jegens de islam is algemeen bekend. De aanslagen in Gaza tijdens de Ramadan zijn een duidelijke aanwijzing voor haar standpunt ten aanzien van de islam en moslims”, aldus de Turkse president. Zowel Hamas als Erdoğan laten hier achterwege dat de Israëlische aanvallen in reactie op eerdere beschietingen zijn, en in tegenstelling tot de raketaanvallen niet op burgerdoelen gericht zijn.