Hamas veroordeelt aanslag in Bagdad

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 22 jan 2021 AANSLAG HAMAS HEZBOLLAH IRAK IS

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft via een verklaring de aanslag in Bagdad scherp veroordeeld. Bij de aanslag kwamen 32 mensen om het leven en raakten meer dan 100 mensen gewond. IS eiste later de aanslag op.

Het doelwit van de twee zelfmoordcommando’s van IS, die kort achter elkaar zichzelf opbliezen, was de sjiitische bevolking van de Iraakse hoofdstad. Dit is de eerste zelfmoordaanslag sinds jaren, die werd uitgevoerd door zogeheten ‘sleeper cells’ van Islamitische Staat. Analisten stellen dat er ook na het militaire verlies van IS in 2017, nog steeds duizenden aanhangers actief zijn.

Een ooggetuige vertelde aan de Reuters dat de eerste aanslagpleger het marktplein oprende, schreeuwde dat hij ziek was zodat mensen naar hem toegingen en daarna zichzelf opblies. Toen daarna mensen de slachtoffers wilden gaan helpen, blies de tweede aanslagpleger zichzelf op. Opvallend genoeg was de vorige zelfmoordaanslag in 2018 op hetzelfde plein in Bagdad.

Nog opvallender is dat Hamas deze aanslag veroordeelt. De Palestijnse terreurbeweging, die zelf niet vies was van zelfmoordaanslagen op onschuldige Israelische burgers in bussen en restaurants gedurende de Tweede Intifada, noemt de aanslag een laffe daad op onschuldige Iraakse burgers. Ook betuigt zij haar medeleven aan de families en slachtoffers en hoopt zij dat vrede en stabiliteit snel terugkeert in Irak. Volgens functionaris Fathi Hamad produceert Hamas overigens nog steeds bomvesten voor zelfmoordaanslagen.

Ook de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, die sterke banden heeft met Iran en in het verleden ook zelfmoordaanslagen heeft gepleegd, veroordeelt de aanslag in Bagdad met harde bewoordingen. Zo noemt zij de aanslagen “verdacht”, en legt zij een link met de eis om Amerikaanse terugtrekking. In antwoord op deze “wrede misdaad” moeten de Irakezen “hun eenheid, vrede en stabiliteit bewaren”.

Naast deze twee terreurgroepen werd de aanslag uiteraard ook veroordeeld door de Iraakse overheid, de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Paus Franciscus, die in maart het land zal bezoeken, sprak van een “zinloze daad van brutaliteit”.