Hamas-woordvoerder: kwestie van gevangenen en vermisten kan opgelost worden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 23 jul 2019 GEVANGENEN HAMAS

Dinsdagavond zond de gewapende tak van terreurbeweging Hamas een statement uit over de kwestie van twee in Gaza vermiste Israëli’s en de lichamen van twee in 2014 omgekomen IDF-militairen. Volgens Hamas-woordvoerder Abu Obeida kan de kwestie opgelost worden, als Israël er serieus open voor gaat staan.

Hamas houdt sinds het conflict van 2014 de lichamen van de omgekomen IDF-militairen Hadar Goldin en Oron Shaul vast. Daarnaast zijn twee Israëli’s vermist geraakt in de Gazastrook: Avera Mengistu en Hisham Al-Sayed staken in respectievelijk 2014 en 2015 de grens over, en sindsdien is geen enkel teken van leven meer van hen vernomen.

Hamas-woordvoerder Abu Obeida stelt dat de kwestie opgelost kan worden. Hier moet Israël echter serieus open voor gaan staan en een “natuurlijke prijs” betalen. Hiermee wordt gedoeld op een gevangenenruil, vergelijkbaar met Gilad Shalit. De IDF-korporaal werd in 2006 door militanten ontvoerd en kwam pas in 2011 vrij in ruil voor 1027 Palestijnse gevangenen.

Volgens Abu Obeida is het Israëlische leiderschap momenteel niet serieus over het bereiken van een akkoord omtrent de gevangenen en vermisten. De Hamas-woordvoerder beweert dat voor de de omgekomen militairen slechts een “bescheiden prijs” betaald hoeft te worden, maar dat de Israëlische regering “de families misleidt, laat lijden en opoffert” en zonder succes probeert van de kwestie een internationale zaak te maken. Details over wat Israël zou moeten betalen, worden door Hamas in het statement echter niet gegeven.

Vorige week keerde de moeder van Hadar Goldin, Leah, teleurgesteld terug van een bespreking met de Israëlische premier Netanyahu. Ze dacht dat ze was ontboden omdat er eindelijk nieuwe informatie was over haar zoon, maar kwam erachter dat de premier haar en de ouders van de andere vermisten wilde laten spreken op een evenement van de Verenigde Naties.

In zijn statement spreekt Abu Obeida de families van Hadar Goldin en Oran Shaul direct aan. “Vraag Netanyahu, Ya’alon en Gantz waar zij jullie kinderen achtergelaten hebben.” “Dit zijn dezelfden die verkiezing na verkiezing organiseren,” aldus de Hamas-woordvoerder.

Volgens Abu Obeida ligt er een kans op tafel, maar waarschuwt hij dat dit niet verspild moet worden: “onthoud de les van Ron Arad. Navigator Ron Arad moest samen met de piloot in 1986 hun jachttoestel verlaten boven Libanon toen een bom voortijdig afging. De piloot kon door het Israëlische leger worden gered, maar Arad werd gevangen genomen. Over zijn lot is nooit volledige duidelijkheid gekomen, volgens sommige bronnen zou hij dood zijn maar in Israël leeft nog steeds de hoop dat Arad nog in leven zou kunnen zijn.

De gewapende tak van terreurbeweging Hamas stelt dat racisme in Israël een rol speelt in de kwestie van Avera Mengistu. De Israëlische regering zou de kwestie van Mengistu geen enkele keer hebben genoemd in gesprekken met bemiddelaars, aldus Abu Obeida. Bemiddelaars van de VN en Egypte spreken regelmatig met Israël en Hamas om de rust in de regio te bewaren, en naar verluidt is een staakt-het-vuren bereikt. Een gevangenenruil is vooralsnog geen onderdeel van dit akkoord. Hamas beweert dat door racisme in Israël tegen Joden van Ethiopische komaf, Mengistu geen prioriteit zou zijn voor de regering. 

Het statement van Hamas wijst erop dat de terreurbeweging meer weet over het lot van Avera Mengistu en Hisham al-Sayed. De factie die de Gazastrook bestuurt hint vaker in het bezit van informatie te zijn over de twee, maar geeft nog altijd geen openheid van zaken en de toestand van de twee vermiste Israëli’s is nog altijd onbekend. Beiden hebben serieuze mentale gezondheidsklachten en het is onbekend of en hoe goed Hamas voor hen zorgt.