IDF gaat schietincidenten onderzoeken

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 aug 2018 GAZA IDF

Het Israelische leger gaat twee recente schietincidenten aan de grens met Gaza onderzoeken. Mogelijk hebben de betrokken soldaten zich niet aan de rules of engagement gehouden.

De afgelopen maanden vonden wekelijkse protesten in Gaza aan de grens met Israel plaats onder de noemer “Mars van Terugkeer.” De protesten mondden echter regelmatig uit in rellen waarbij sprake was van beschietingen, het gooien van granaten en vuurbommen en bestormingen van de grens. Bij confrontaties met het Israelische leger aan de grens vielen gedurende de protesten in totaal 160 doden aan Palestijnse zijde. Een deel van hen waren lid van Hamas en andere terroristische organisaties, zoals ook toegegeven door de terreurbewegingen zelf.

Twee schietincidenten gaan verder door het Israelische leger onderzocht worden. Volgens generaal-majoor Sharon Afek – militair advocaat-generaal bij de IDF – is er mogelijk sprake van schendingen van de rules of engagement. 

Het eerste incident vond op 30 maart plaats. Een Palestijn met een brandende autoband werd toen dodelijk getroffen. Op een video is te zien hoe de 18-jarige Abdel Fattah Abdel Nabi samen met een ander een autoband oppakt en wegrent van het grenshek waarop hij vanachter wordt geraakt. Als verdediging stelt het Israelische leger dat op de video niet te zien is wat voor het oppakken van de band gebeurde, en dat Hamas regelmatig geknipte en aangepaste video’s verspreidt.

Bij het tweede incident kwam de 15-jarige Othman Helles om door een kogel in de buik op 13 juli. In antwoord op de gebeurtenis zegt de IDF dat het aan het reageren was op gewelddadige rellen aan de grens. Bij deze onrusten was een soldaat gewond geraakt door een granaat die door de relschoppers was gegooid. Het leger stelt ook dat Helles geprobeerd zou hebben de grens over te steken, maar dit wordt door de Palestijnen ontkend.

De bevindingen van de onderzoeken naar de schietincidenten zullen met de militaire advocaat-generaal gedeeld worden. Aan de hand van de conclusies zal over verdere acties besloten worden, bijvoorbeeld het berechten van de schutters als inderdaad blijkt dat er niet aan de rules of engagement is gehouden.