Isaac Herzog ingezworen als de 11e president van Israel

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 8 jul 2021 HERZOG ISRAEL

Isaac Herzog, voormalig partijleider van de Zionistische Unie/Arbeid en voorzitter van de Jewish Agency, is gisteren ingezworen als de 11e president van Israel. Hij volgt Reuven Rivlin op, die een van de meest politiek arbeidsintensieve presidentschappen had in de Israelische geschiedenis: tijdens een ambtstermijn van zeven jaar moest Rivlin vijf(!) keer een rol spelen bij een regeringsformatie. Isaac Herzog is de zoon van de 6e president van Israel, Chaim Herzog. Herzog won de presidentsverkiezing met 87 stemmen tegen de 26 stemmen voor de populaire activiste Miriam Peretz.

Isaac Herzog komt uit een familie die al decennia in het centrum van de Israelische macht staat. Zijn grootvader, Yitzhak HaLevi Herzog, was de eerste opperrabbijn van Ierland en was van 1936 tot 1956 de asjkenazische opperrabbijn in het toenmalig Britse Mandaat en later van Israel. Chaim Herzog was gedurende de jaren ’30 actief in de Haganah en keerde na 1948 terug naar Israel en klom op tot generaal in het Israelische leger. Later zou hij, als Israelisch vertegenwoordiger bij de VN, Resolutie 3379 – de infame ‘zionisme is racisme’-resolutie – openlijk verscheuren op het plenum. In 1983 werd Chaim Herzog verkozen tot president, een rol die hij tot 1993 zou bekleden.

Isaac Herzog, geboren in Tel Aviv op 22 september 1960, ging na zijn schooltijd en dienstplicht rechten studeren aan de Universiteit van Tel Aviv. Vervolgens ging hij aan de slag als jurist. Maar de politiek riep hem al snel en hij zou als lid van Arbeid in 2003 in de Knesset komen. Daarvoor had hij al kort voor het kabinet van Ehud Barak gewerkt. Begin 2000s bekleedde Herzog meerdere ministersposten in de door Kadima geleidde regeringen. 

President Herzog en premier Bennett in gesprek na de inauguratie.

In 2013 werd Herzog verkozen tot leider van de Arbeidspartij en werd daarmee tevens de Leider van de Oppositie. Gedurende zijn politieke carrière was Herzog zeer uitgesproken voor de tweestatenoplossing en voor vredesbesprekingen met de Palestijnen. In 2015 ging hij een verbond aan met Tzipi Livni, de Zionistische Unie, en zij werden de tweede partij achter de Likoed van Benjamin Netanyahu. In 2017 werd hij verslagen in een interne leidersverkiezing door Avi Gabbay. Hij verliet de politiek een jaar later voor het voorzitterschap bij de Jewish Agency.

Tijdens de inauguratie in de Knesset waarschuwde Herzog voor de groeiende polarisatie en de gevaren daarvan. Hij stelde dat het herbouwen van hoop, vertrouwen en tolerantie in de Israelische samenleving zijn grootste doelen zijn als president. Daarbij stelde hij ook dat Israel oog moet hebben voor zijn minderheden en dat hij de Israelische militaire acties altijd zal verdedigen.