Israël bombardeert tunnels na dood militair

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag Palestijnse tunnels bij Rafah gebombardeerd. De luchtaanval was een reactie op de bomaanslag van dinsdag waarbij een Israëlische militair om het leven kwam.

Dat gebeurde bij de grensovergang Kissufim tussen Israël en deGazastrook. De soldaat was samen met collega’s op patrouille. Na eenexplosie kwam de groep onder vuur van Palestijnse sluipschutters. Eenvan hen werd zwaar gewond, twee anderen licht gewond.

Onder het gebied bij Rafah, op de grens met Egypte, lopen tientallensmokkeltunnels die door Hamas worden gebruikt om wapens de Gazastrookin te brengen. 

Door de schermutselingen zijn de spanningen tussen Israël en Hamas weertoegenomen. Om die reden heeft de Israëlische minister van DefensieEhud Barak zijn geplande reis naar de Verenigde Staten afgezegd. Barak zouin Washington onder meer spreken met zijn Amerikaanse ambtgenoot RobertGates. Eerder schoten de Palestijnen alweer enkele raketten en mortieren richting Israël.      

"Hamas verantwoordelijk"

Na VN-secretaris-generaal  Ban Ki-moon heeft Louis Michel als tweedehoge autoriteit de Gazastrook bezocht. Michel is EU-commissaris voorOntwikkeling en Humanitaire Hulp en bracht 32 miljoen euro hulpgeld meevoor Gaza.  Het is bestemd voor “de eerste nood”, zei Michel. Metwederopbouw wacht de EU tot duidelijk is of het staakt-het-vuren tussenHamas en Israël standhoudt.

Michel gaf te kennen dat Hamas “overduidelijk verantwoordelijkheiddraagt” voor de verwoestingen in Gaza. Er komt ook geen dialoog met “deze terroristische groepering” tot ze stopt met geweld en Israëlerkent. Michel bezocht tevens Sderot in zuidelijk Israël, een plaatsdie veelvuldig doelwit was van Palestijns raketvuur.