Israël en de PA onderhandelen over patstelling belastinggelden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 okt 2019 ECONOMIE PA

Afgelopen week zijn Israëlische en Palestijnse functionarissen begonnen met onderhandelingen over de patstelling omtrent door Israël geïnde belastinggelden die voor de Palestijnse Autoriteit bestemd zijn. Als tussenoplossing maakt Israël 1,5 miljard shekel aan ingehouden betalingen over.

Door Israel veroordeelde Palestijnse terroristen en hun families kunnen rekenen op een maandelijkse uitkering van de PA. Er is sprake van een heus beloningssysteem: Naarmate hoe zwaarder de straf, hoe groter de uitbetaling. Leden van de Tweede Kamer noemen de terroristenbetalingen dan ook terecht een perverse prikkel.

Vorig jaar nam de Israëlische Knesset een wet aan om geld in te houden op de PA zolang dit beloningsbeleid voortduurt. Palestijnen die in Israël werken, betalen aan de Israëlische autoriteiten inkomstenbelasting. Daarnaast worden in- en uitvoerrechten op producten geïnd. Dit geld maakt Israël vervolgens over aan de PA. Op deze som wordt door het besluit van de Knesset sinds februari het bedrag ingehouden dat de regering van de Palestijnse president Abbas overmaakt aan terroristen en hun families.

De gedeeltelijke inhouding door Israël was echter tegen het zere been van de PA. Abbas besloot het verminderde bedrag niet te accepteren. De PA noemt het Israelische besluit een “eenzijdige actie in schending van getekende overeenkomsten, waaronder de Parijs-protocollen”. In deze protocollen, die een bijlage bij de Oslo-akkoorden zijn, zijn de economische relaties tussen Israel en de PA vastgelegd.

Met de weigering het gedeeltelijke geld aan te nemen, loopt de PA sinds februari 600 miljoen shekel – zo’n 130 miljoen euro – per maand mis. Hierdoor is de PA in zwaar financieel weer geraakt – ambtenaren ontvangen minder of geen salaris en publieke diensten staan onder druk. Desondanks was Abbas de afgelopen maanden onverbiddelijk: al had hij nog maar één cent, zo zei hij regelmatig in toespraken, zou deze naar de Palestijnse gevangenen gaan.

Na een maandenlange patstelling, lijkt er sprake te zijn van een mogelijke afbouw van de belastingvete. Afgelopen zondag kwamen Israëlische en Palestijnse functionarissen om te onderhandelen over de kwestie. Volgens Hussein al-Sheikh – hoofd van Civiele Zaken bij de PA – is een akkoord bereikt waarbij Israël 1,5 miljard shekel die het heeft vastgehouden over zal maken aan de Palestijnen. Het Israëlische ministerie van Financiën bevestigt dat de PA voor het eerst sinds februari door Israël geïnde belastinggelden heeft geaccepteerd. Een PA-functionaris heeft laten weten dat deze overdracht het uitbetalen van volledige salarissen aan ambtenaren weer mogelijk is.

De functionaris benadrukt wel dat het slechts een tussenoplossing betreft. Er is nog geen akkoord bereikt om de overeenkomst omtrent de belastinggelden volledig te implementeren – waar de PA om eist. Al-Sheikh stelt dat de komende weken Israëlische en Palestijnse ambtenaren mechanismes voor de belastingoverdrachten zullen bespreken. Het geschil over de betalingen door de PA aan in Israël vastzittende gevangenen en hun families is echter nog niet opgelost, aldus het Palestijnse hoofd van Civiele Zaken.

De PA wil daarnaast met Israël onderhandelingen over wijzigingen aan de Parijs-protocollen. De door de Palestijnen gewenste veranderingen aan de protocollen zijn bedoeld om de Palestijnse economie minder afhankelijk van de Israëlische te maken, zo laat PLO-functionaris Ahmed Majdalani weten. Eerder presenteerde de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh al plannen om aan te sturen op een meer onafhankelijke Palestijnse economie.