Instorting van de Palestijnse economie zet door

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: HANNA LUDEN / 29 apr 2019 ECONOMIE PA

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse autoriteit, is in een bitter diplomatiek gevecht met Israel verwikkeld. Sinds februari jongstleden weigert hij de maandelijkse belastingen die Israel voor de PA int. 600 miljoen shekel – zo’n 130 miljoen euro – per maand. Dit omdat Israel van dit bedrag maandelijks 42 miljoen shekel aftrekt, het bedrag dat de PA aan families van terroristen betaalt als toelagen.

Intussen is de Palestijnse kas leeg. Ambtenaren ontvangen amper salaris, laat staan dat projecten kunnen worden gefinancierd. De PA betaalt haar ambtenaren tegenwoordig nog maar 50% van hun salaris. Dit geldt in het bijzonder voor de 30.000 veiligheidsambtenaren, zoals politieagenten.  Hun ongenoegen groeit gestaag, en volgens Israelische inlichtingen ziet Hamas haar kans schoon en ‘koopt’ hen  met geld uit Iran en Qatar. Dit gaat overigens ten koste van de bevolking in Gaza, want de inkomsten van Hamas zijn sterk gedaald terwijl de uitgaves juist zijn gestegen. In Gaza hebben de mensen nóg minder te besteden dan in de Westoever en de werkloosheid aldaar is tevens hoger, zo’n 50%. Medio April publiceerde de Wereldbank een zorgwekkend rapport over de economische situatie in de Palestijnse gebieden. Wat de rol van de bittere strijd tussen de Palestijnse facties hierbij is, is niet onderzocht.

Het rapport waarschuwt voor een totale instorting van de economie in Gaza, maar is ook somber over de economie van de Westoever. Beloftes van Arabische landen om maandelijks zo’n 100 miljoen shekel aan de PA over te maken zijn nog niet vertaald in cash, en ook de VS hebben de financiële steun aan de Palestijnen sterk ingeperkt. Zowel het Israelische leger als de speciale VN-gezant Nickolay Mladenov zijn zeer bezorgd over de situatie en waarschuwen voor een humanitaire crisis.

Volgens analisten is Abbas bewust uit op een crisis, vlak voor de presentatie van Trumps “Deal of the century” – het Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten. Volgens ingewijden legt dat plan juist een grote nadruk op economische ontwikkelingen in zowel de Palestijnse gebieden als in relatie tot de Arabische landen. Ondertussen rijst de vraag wat de donorlanden die in Brussel dinsdag bijeen zullen komen gaan doen, want de meeste van hen vinden – net als Israel – dat de betaling aan terroristen moet stoppen. Of ze in de buidel gaan tasten om de Palestijnse economie van instorting te redden is ook maar de vraag – er ligt namelijk straks bijna 2 miljard shekel op de plank voor de PA in Israelische banken. Intussen groeit de kritiek op de geldverspilling door Abbas zelf – hij reist de wereld rond in een luxe regeringsvliegtuig