Israel geeft groen licht voor bouw 700 Palestijnse huizen in C-gebied

Het Israelische veiligheidskabinet heeft deze week unaniem ingestemd met het plan om 700 bouwvergunningen te verlenen aan Palestijnen in het C-gebied van de Westelijke Jordaanoever. Een opvallend besluit, gezien het feit dat Palestijnen al jaren amper toestemming krijgen om te bouwen in het door Israel gecontroleerde deel van de Westoever.

Tegelijkertijd gaf premier Netanyahu dinsdag groen licht voor de bouw van zesduizend huizen in bestaande Israelische nederzettingen. Dat meldt The Times of Israel. De aankondiging kwam een dag voor het bezoek van een Amerikaanse vredesdelegatie aan de regio: Trumps adviseurs arriveerden vandaag in Jeruzalem.Volgens de Oslo-akkoorden heeft Israel zowel militair als civiel zeggenschap over gebied C op de Westelijke Jordaanoever. Daarom moeten vergunningaanvragen voor nieuwe bouwwerken bij de Israelische civiele administratie ingediend worden. Volgens critici krijgen Palestijnen echter zelden toestemming om te bouwen in het gebied. Volgens The Times of Israel bleef het aantal goedgekeurde Palestijnse bouwplannen de afgelopen jaren “in de enkele cijfers”.

Ook alle door de Israelische overheid geautoriseerde nederzettingen liggen in het C-gebied. Hoewel er sinds het sluiten van de Oslo-akkoorden in 1993 slechts één nieuwe nederzetting is gebouwd, zijn bestaande dorpen en steden wel fors uitgebreid. Met name in gebieden die Israel in een vredesregeling denkt te kunnen behouden, bleek het voor Israeli’s makkelijker om een bouwvergunning te bemachtigen.

‘Arabische terreurstaat voorkomen’
Tzachi Hanegbi (Likoed), Minister van Regionale Samenwerking en lid van het veiligheidskabinet, lichtte het besluit dinsdag toe tegenover Reshet Bet. Hanegbi benadrukte dat Israel ook verantwoordelijk is voor de Arabieren in gebied C. “Ze verdienen het om te leven en we willen niet dat ze in een getto leven”, aldus de minister. Hij benadrukte dat ook de rechts-religieuze ministers Smotrich (Transport) en Peretz (Onderwijs) het plan steunen. Opmerkelijk, gezien het feit dat deze haviken bekendstaan als felle tegenstanders van het versterken van de Palestijnse aanwezigheid in gebied C van de Westoever.

Op Facebook verdedigde minister Smotrich zijn stem voor het plan om de bouwvergunningen te verlenen, dat hem op veel kritiek kwam te staan van leiders binnen de nederzettingenbeweging. Volgens Smotrich zorgt het plan er juist voor dat de Israelische aanwezigheid achter de Groene Lijn wordt versterkt, terwijl Palestijnen die reeds voor ‘Oslo’ in het gebied woonden mogen bouwen, mits dit geen belemmering vormt voor de Israelische nederzettingen en de veiligheidssituatie. De minister claimt dat door het uitgeven van de vergunningen juist de stichting van een “Arabische terreurstaat” wordt voorkomen.

Vredesplan
Ook promoot het plan Israelische “soevereiniteit als verantwoordelijkheid” in gebied C, schrijft Smotrich. Vergelijkbare woorden waren woensdag te horen uit de mond van Benjamin Netanyahu. De Israelische premier was aanwezig bij de opening van een nieuwe promenade in de nederzetting Efrat (nabij Bethlehem). Burgemeester Oded Revivi is een van de weinigen die Netanyahu’s bouwplannen voor de Palestijnen steunt. Tijdens een rondleiding door de stad beloofde de premier, die hoopt in september opnieuw verkozen te worden, dat “geen enkele nederzetting zal worden ontruimd”. “Wat jullie hier aan het doen zijn is voor eeuwig”, aldus Netanyahu. Die boodschap herhaalde hij vervolgens op Twitter: “We moeten meer en meer huizen bouwen in het Land Israel!” Benny Gantz, de tweede kansmaker op het premierschap, zei even later hetzelfde.

Mogelijk heeft de beslissing van het veiligheidskabinet om de Palestijnen bouwvergunningen te verlenen te maken met de Amerikaanse poging om het Arabisch-Israelisch conflict op te lossen. Het is volgens Israelische journalisten opvallend dat Netanyahu toestemming vroeg van het voltallige veiligheidskabinet: als minister van Defensie had hij de vergunningen zelfstandig kunnen uitgeven. Woensdagavond sprak Netanyahu bovendien met de Amerikaanse vredesdelegatie, die eerder die dag in de regio arriveerde voor besprekingen over het vredesplan van president Trump. Het langverwachte plan zal de Palestijnen volgens Yedioth Ahronoth naar alle waarschijnlijkheid (nog) geen eigen staat geven, maar wel verdere autonomie.

Afbeelding: Moshe Milner (Government Press Office).