Israel houdt opnieuw Palestijns belastinggeld in wegens terreurbetalingen

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 12 jul 2021 ISRAEL PA TERRORISME

Het Israelische kabinet heeft besloten om 600 miljoen shekel (ca. €150 miljoen) in te houden op Palestijns belastinggeld die Israel int namens de Palestijnse Autoriteit (PA). Dit doet men vanwege de uitkeringen die de PA betaalt aan terroristen in Israelische gevangenissen, het zogeheten ‘pay-to-slay’-systeem. Met het inhouden van het geld wil Israel voorkomen dat dit systeem meer terroristen aanmoedigt.

Alternatieve premier Yair Lapid (Yesh Atid) en premier Naftali Bennett (Yamina) in de Knesset op 13 juni 2021.

Het veiligheidskabinet stemde in met de inhouding van dit bedrag, dat werd berekend door het ministerie van Defensie. Al eerder liet een functionaris van de PLO aan Times of Israel weten dat het bedrag rond de 600 miljoen shekel ligt. Naar aanleiding van de uitkomsten van dat onderzoek besloot premier Bennett tot het inhouden van een soortgelijk bedrag.

Het is niet voor het eerst dat Israel besloten heeft om Palestijns belastinggeld in te houden om zo een tegenreactie te geven op de Palestijnse uitkeringen voor terroristen. Ook de regering-Netanyahu hield regelmatig geld in om zo de PA van koers te doen veranderen. Tevens komen er zeer kritische geluiden over het ‘pay-to-slay’-beleid vanuit Washington, D.C. President Biden en meerdere Congresleden hebben meermaals hun walging over deze uitkeringen uitgesproken. In 2018 nam het Congres de Taylor Force Act aan, waarmee de VS haar hulp aan de Palestijnen sterk verminderde. Dit was met name een respons op de betalingen aan terroristen door de PA. Ook landen als Australië, Duitsland en Noorwegen lieten zich eerder kritisch uit dat hun hulpgelden terecht kwamen bij terroristen en hun families. 

Recentelijk keurde president Abbas de betaling van $40.000 aan de familie van Muhammad Halabi nog goed. Halabi vermoorde in 2015 twee Israeli’s in Jeruzalem en werd daarna gedood door de veiligheidsdiensten.

Afgelopen jaar heeft de PA aangegeven dat zij misschien bereid zijn om het ‘pay-to-slay’-beleid aan te passen, als een gebaar richting Israel. De PA ligt namelijk geregeld onder vuur wegens dit beleid, en sommige functionarissen in Ramallah zouden het willen aanpassen om zo de weg voor te bereiden naar mogelijke nieuwe onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen.