Israel kondigt duurzaamheidsplan voor 2050 aan

In aanloop naar ‘Glasgow 2021‘, een gigantische klimaattop in het Verenigd Koninkrijk, kondigt Israel een ambitieus klimaatplan aan. Vandaag kondigde de Israelische regering een gedetailleerd plan aan, om van Israel een achterblijver tot een koploper te maken. Het voorstel omvat doelstellingen voor een reductie van 96% van de uitstoot van broeikasgassen in het transport, 92% van het gemeentelijk afval en 85% in de elektriciteitssector. In 2030 moet bijna 30% van de CO2 ten opzichte van benchmarkjaar 2015 verdwenen zijn, terwijl in 2050 bijna 90% van de CO2 uitstoot verdwenen moet zijn.

Eerder dit jaar was er nog een grote klimaatdemonstratie in Tel Aviv. (bron: screenshot Twitter)

In de laatste jaren heeft Israel steeds meer zelf de consequenties van klimaatverandering gevoeld. Vooral in de vorm van bosbranden, maar ook als overstromingen. Ook de extreme omstandigheden in de winter hebben Israeli’s steeds meer wakker geschud. Vergeleken met Nederland is er echter nog weinig bewustzijn onder Israeli’s over duurzaamheid. Toch komt de regering van Bennett/Lapid met een ambitieus statement, waarin ‘100 Actie Items’ genoemd staan. Het plan kost miljarden en moet Israel laten meedoen in de ‘groene wereldtop’. 

Een schepje bovenop de ‘Parijs-akkoorden’

In het statement valt te lezen: “In overeenstemming met de Parijs-Akkoorden en de internationale klimaattoezeggingen van Israël, en om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de drempel van 1,5 graad Celsius overschrijdt, zet Israel zich in om het doel van nul koolstofemissies tegen het jaar 2050 te bereiken.” De Parijs-akkoorden vragen om de uitstoot ‘stabiel’ te houden tot 2030, maar Israel wil daar dus nu riant onder gaan zitten en dus meer leveren dan strikt noodzakelijk. Dit is in dezelfde lijn als de Green Deal vanuit de Europese Unie. De Europese Unie loopt op dit moment ver voor op Israel. Sinds 2005 heeft de EU al meer dan 20% gekort op CO-2, terwijl de CO-2 niveaus in Israel alleen maar gestegen zijn. Ontwerper van de European Green Deal, Frans Timmermans zei in BNR’s De Wereld: “Als ik één ding heb geleerd is dat het relatief gemakkelijk is om plannen te maken, maar je moet dan morgen al bezig om die plannen daadwerkelijk te verwezenlijken.”

Deze doelstellingen zijn echter wel een primeur in Israel. Eerder liep Israel behoorlijk achter op de voortgang in bijvoorbeeld Europa en committeerde zich ook niet aan een doelstelling. Met de huidige plannen is het de bedoeling dat Israel in de pas gaat lopen met West-Europa. De sleutel daarbij is de technologische sector in Israel, die wereldfaam geniet. De kans is groot dat minister president Naftali Bennett goede sier kan maken in Glasgow met innovatieve technieken voor ontzouten, landbouw in aride gebieden en zonne-energie. 

Komende zondag zal men in het Knesset vermoedelijk vóór dit ambitieuze plan stemmen. Tijdens de klimaattop in Glasgow zal Bennett ook nog enkele bilaterale ontmoetingen hebben, onder meer met de Britse premier Johnson, de Franse president Macron en de Italiaanse premier Draghi.