Israel vraagt Rusland om Iran te weren uit Syrië

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 12 jul 2018 HEZBOLLAH IRAN RUSLAND SYRIE

 Het vertrek van de Iraanse troepen uit Syrië is prioriteit nummer één voor Israel. Dat was de belangrijkste boodschap van premier Netanyahu tijdens zijn bezoek aan de Russische president Poetin. Om dit te bewerkstelligen is Israel bereid de aanwezigheid van het Assad-regime te accepteren. 

Ook vroeg Netanyahu Poetin om een oplossing voor de vluchtelingen die het laatste strijdgebied hebben ontvlucht. Israel biedt de vluchtelingen hulp in de vorm van voedselpakketten en andere benodigdheden, evenals medische zorg, maar houdt de grens dicht. Ook Jordanië, waar al zo’n 1,4 miljoen Syrische vluchtelingen wonen, laat de nieuwe vluchtelingen niet binnen. Zij verblijven in kampen aan het grensgebied en zijn slecht aan toe.

Bovendien wordt er in Israel gevreesd dat de inwoners van het gebied, die in de afgelopen jaren veel hulp van Israel kregen, door het Assad-regime zullen worden gestraft. In het gebied wonen Druzen, velen hebben families aan de Israelische kant van de grens.

Gisteren heeft Israel een Syrische raket boven de meer van Tiberias onderschept. Vandaag heeft het als vergelding enkele Syrische legerposten gebombardeerd. De spanning in het gebied, evenals de druk op de grenzen, is groot.

Israel is bezorgd over de aanwezigheid van Iraanse troepen, evenals van Hezbollah-bemanning, munitiedepots en andere Sjiitische troepen die voor een verhoogde spanning in het gebied zorgen. Zij roepen op om Israel te vernietigen en blijven steeds zwardere, verder rijkende raketten aan te voeren. Rusland lijkt niet verder te willen gaan dan de troepen op enkele honderden kilometers afstand van de Israelische grens te houden.

Foto: Israelische hulpgoederen worden afgeleverd aan de grens om later door hulpverleners in Syrië overgehaald te worden

Lees ook:  https://www.cidi.nl/hezbollah-munitiedepot-bij-syrische-luchtmachtbasis-gebombardeerd/