Vermeende Israëlische luchtaanval in de buurt van Palmyra

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 apr 2020 IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrische Staatsmedia heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van maandag op dinsdag aanvallen uitgevoerd in de buurt van Palmyra. Het is de zoveelste gebeurtenis in korte tijd in het noordelijke strijdtoneel van Israël.

Maandagavond meldde Syrisch staatsmedium SANA dat Syrische luchtafweer in de buurt van Palmyra in de provincie Homs in actie was gekomen. Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vuurden vanuit Libanees luchtruim raketten af, waarvan een deel is onderschept door het Syrische regeringsleger – zo beweert SANA.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten was het doelwit van de Israëlische luchtaanvallen Iraanse posities in de Palmyra-woestijn. Verschillende bronnen melden dat militaire posities in het gebied zijn getroffen. 

De Iraanse Revolutionaire Garde vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan. Naar verluidt heeft de Israëlische luchtmacht haar operaties tegen Iran recentelijk uitgebreid naar Irak. De afgelopen maanden werden meerdere keren wapendepots van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden getroffen. 

De luchtaanval bij Palmyra is de zoveelste gebeurtenis in korte tijd in het noordelijke strijdtoneel van Israël. Op 31 maart vond ook al een luchtaanval plaats bij de provincie Homs – naar verluidt was de Shayrat vliegbasis het doelwit. Het vliegveld is al vaker getroffen door de Israëlische luchtmacht.

Op 10 april publiceerde het Israëlische leger videobeelden van een Hezbollah-positie in Syrië. Een generaal van het Syrische regeringsleger die een bezoek brengt aan de door Iran gesteunde terreurproxy is op de beelden te zien. Het publiceren van de video is bedoeld als waarschuwing: we zien wat jullie doen en laten de ingraving door Hezbollah in Syrië niet toe, zo is de boodschap van de IDF.

Vijf dagen na de video kwam het tot een stand off tussen militairen van Israël en Libanon in het grensgebied van de twee landen. Troepen van de IDF waren het gebied tussen het Libanese dorp Adaisseh en het Israëlische dorp Metula betreden. Dit gebied ligt onder de Blauwe Lijn, maar wordt door Libanon betwist. Militairen van de twee landen kwamen oog in oog te staan – troepen van VN-macht UNIFIL kwamen letterlijk tussenbeide. Volgens een UNIFIL-woordvoerder werd zo een escalatie voorkomen.

Diezelfde dag werd een voertuig in Syrië vlak bij de grens met Libanon door een drone aangevallen. Op camerabeelden is te zien hoe inzitten uit de auto vluchten, waarna de auto getroffen wordt. Het is onbekend wat het exacte doel was van de drone-aanval nabij Jdeideh Yabous. Mogelijk werd de SUV gebruikt voor wapensmokkel door Hezbollah-officieren. De passagiers vluchtten vermoedelijk weg van de auto na een waarschuwingsschot door het op afstand bestuurde vliegtuig, waarop de drone de SUV trof – mogelijk met als doel materieel bedoeld voor het raketprogramma van Hezbollah uit te schakelen.

Enkele dagen later vond weer een incident plaats aan de grens tussen Libanon en Israël. Vrijdagavond was het hek tussen de twee landen op drie verschillende plekken opengeknipt. Volgens het Israëlische leger is geen sprake geweest van infiltraties. Desondanks noemt de IDF het een “ernstig incident” en zegt het de Libanese regering verantwoordelijk te houden voor alle acties vanuit haar territorium.