Irak beschuldigt Israël van luchtaanvallen op volksmobilisatie-eenheden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 2 okt 2019 IAF IRAK IRAN

Volgens de Irakese premier Adel Abdul Mahdi “suggereren belangrijke indicators” dat Israël achter de recente luchtaanvallen op door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden in Irak zit. Het Israëlische leger geeft geen commentaar op de beschuldigingen uit Baghdad.

Sinds juli hebben verschillende keren luchtaanvallen in het Syrische grensgebied met Irak en in Irak zelf plaatsgevonden. Doelwit van de bombardementen waren wapenopslagplaatsen van door Iran gesteunde volksmobilisatie-eenheden. De schuld werd door de eenheden al snel bij Israël en de Verenigde Staten gelegd.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. In september 2018 maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran en diens proxies in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt.

Naar verluidt heeft de IAF haar operaties tegen Iran sinds juli naar Irak en het Syrische grensgebied uitgebreid. De laatste aanval vond afgelopen vrijdag plaats. In de regio van Abu Kamal in het Syrisch-Irakese grensgebied werden basissen van volksmobilisatie-eenheden getroffen door naar verluidt een drone. Ondanks de aanval is de maandag daarop de grensovergang bij Abu Kamal heropend na zeven jaar lang dicht te zijn geweest.

Diezelfde maandag liet de Irakese premier Adel Abdul Mahdi aan het Qatarese nieuwsmedium Al Jazeera weten dat “onderzoeken naar de aanvallen op de volksmobilisatie-eenheden erop wijzen dat ze zijn uitgevoerd door Israël”. De Irakese premier plaatst bij deze beschuldiging wel de voetnoot dat het bewijs tot nu toe niet sluitend is.

De woordvoering van het Israëlische leger geeft geen commentaar op de beschuldigingen uit Baghdad. Recente uitspraken door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hinten echter op mogelijke Israëlische betrokkenheid bij de luchtaanvallen in Irak. Bij een bezoek aan een luchtmachtbasis sprak Netanyahu lovend over het nieuwste toestel in het arsenaal van de IAF, de F-35I Adir. Het stealth-vliegtuig kan volgens de Israëlische premier “elke locatie in het Midden-Oosten, inclusief Iran, bereiken”.