Israelische minister beschuldigt Iran van ‘eco-terrorisme’ met olie

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 4 mrt 2021 IRAN MILIEU OLIE TERRORISME

Israelisch minister van Milieubescherming Gila Gamliel (Likoed) heeft Iran beschuldigd van het opzettelijk lekken van olie voor de Israelische Middellandse Zeekust in een daad van ‘eco-terrorisme’. Het olielek heeft de hele Israelische kust zwaar vervuild, en wordt gezien als de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land.

Een graafmachine takelt een door de olieramp vergiftigde jonge walvis van een Israelisch strand (Screenshot NOS)

Volgens Gamliel is een Libisch ‘piratenschip’ dat van Iran naar Syrië voer verantwoordelijk voor de grote ecologische schade aan de Israelische kust. Het lekken van olie zou opzettelijk zijn gedaan en aldus haar opgezet door de Iraniërs. Deze actie omschrijft zij als eco-terrorisme. Iran zou volgens haar nu zelfs via het milieu terroristische acties tegen Israel bedrijven. Ze voegde eraan toe dat de strijd tegen milieuvervuiling juist over grenzen heen gaat: ‘Ruwe aardolie in zee is een wapen dat het milieu en de volksgezondheid beschadigt, dieren en onze stranden.’ 

Tanker loost teer zonder tracker

De olietanker Emerald, Libisch eigendom en varend onder Panamese vlag, zou haar automatische tracker hebben uitgezet toen het tussen 1 en 2 februari in Israelische wateren voer. Toen zou er een aanzienlijke hoeveelheid ruwe aardolie en teer opzettelijk geloosd zijn, die op alle Israelische stranden aan de Middellandse zee is aangespoeld. De Emerald treuzelde langs de Israelische kust, en lag bij aankomst in Syrië meters ondieper in het water dan bij vertrek. Hieruit wordt geconcludeerd dat er een aanzienlijke lading geloosd is. De tracker werd pas weer aangezet nadat zij Syrische wateren had bereikt. Momenteel is het schip weer terug in Iran, nadat het begin februari zijn lading had overgeladen in Syrië, die eveneens hun trackers hadden uitgezet. De olietanker zette opnieuw in strijd met algemeen geldend zeerecht de tracker uit, toen het op de terugweg weer langs Israel voer.

Kaart van de vervuiling gepubliceerd door het Israelische milieuministerie. Volgens het ministerie zijn ‘groene’ stranden zeer licht vervuild en al enigszins opgeruimd, ‘gele’ stranden licht vervuild en/of enigszins opgeruimd, ‘oranje’ stranden zijn aanzienlijk vervuild en worden nog opgeruimd, en ‘rode’ stranden zoals het natuurgebied Rosh Hanikra ernstig vervuild, en zit er nog steeds veel olie op de rotsen die ze er maar niet af kunnen krijgen.

Nadat eerder een Grieks schip werd gezien als mogelijke schuldige, bleek na een onderzoek dat de Emerald verantwoordelijk zou zijn voor het lekken van olie, en dat dit opzettelijk zou zijn gebeurd. De overheid zou ‘met onze lange arm’ de schade verhalen op de daders, die volgens de minister ‘zwart bloed aan de handen heeft kleven’. De beschuldiging komt nadat een Israelisch schip zou zijn aangevallen door Iran in de Perzische Golf.

In tegenstelling tot de berichtgeving van de minister van Milieubescherming, die niet in al te veel detail trad, waren onder meer de Mossad en de IDF niet zo zeker van de beschuldiging. Ook mensen binnen in het ministerie van Milieubescherming leken sceptisch over de conclusies van Gamliel. Het hoofd van de marinedivisie van het ministerie van Milieubescherming sprak over een ongeluk in plaats van een opzettelijk lek. Andere politici, zowel van de regering als de oppositie, hielden zich stil. Iran heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Gamliel.

Dode walvis, stranden gesloten

Berichten van de schade kwamen boven water nadat een zeventien meter lange jonge vinvis begin februari aanspoelde in het zuiden van Israel. Later spoelde er nog veel meer olie en teer aan op de stranden van Israel, en sloot de overheid alle Middellandse Zeestranden. Ook verbood zij de verkoop van verse vis vanuit de Middellandse Zee.

Duizenden vrijwilligers zijn momenteel bezig om de Israelische kustlijn zo snel mogelijk weer schoon te krijgen. Volgens het milieuministerie wordt bij Rosh Hanikra een nieuw middel getest om de olievervuiling van de rotsen te halen. Rotsachtige stranden zoals het natuurgebied bij Rosh Hanikra zijn het zwaarst getroffen; de olieresten kunnen daar niet worden opgeschept zoals bij zandstranden. Alleen al bij Haifa werd meer dan 150 ton aan vervuiling van de stranden gehaald; de totale hoeveelheid aangespoelde olie wordt geschat op meer dan 1200 ton. Er is een budget van 45 miljoen Nieuwe Israelische sjekel (ca. €11,3 miljoen) beschikbaar gesteld voor de schoonmaakoperatie.

Waarschuwing komt uit

Israelische milieuorganisaties uitten al kort voor de ramp hun grote zorgen om een soortgelijke olieramp, toen plannen bekend werden gemaakt voor nieuwe olieterminals bij havens Eilat en Ashdod en een oliepijplijn om de twee te verbinden. Een olielek in de Rode Zee bij Eilat zou volgens wetenschappers het al zwaar bedreigde koraalrif daar kunnen vernietigen, de toerismesector waar de stad van leeft wegvagen, en de watervoorziening door ontziltingscentrales aan zee kunnen platleggen.