Jordanië eist berechting Israelische ambassadebewaker

De bewaker die afgelopen week twee Jordaniërs heeft doodgeschoten op het terrein van de Israelische ambassade, moet berecht worden. Zo melden Jordaanse media. Anders zal het buurland van Israel het personeel van de diplomatieke post niet het land inlaten.

Zondagavond zou de beveiliger in kwestie door een verhuizer met een schroevendraaier aangevallen zijn. Hierop schoot de bewaker de arbeider en een andere Jordaniër neer. Ze overleden allebei aan hun verwondingen. De ambassade werd daarop door de Jordaanse veiligheidsdiensten  afgesloten. Zij wilden de schutter over het incident ondervragen. Israel hield dit echter tegen en beriep zich op diplomatieke immuniteit. Na onderhandelingen mocht maandag het ambassadepersoneel, inclusief de beveiliger, alsnog naar Israel.

Zowel ambassadrice Einat Schlein als de bewaker werden door de Israelische premier Benjamin Netanyahu ontvangen. Dit ontvangst is volgens de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi echter ongepast. Het feit dat Netanyahu de beveiliger omhelsde en een warm welkom gaf, vindt Safadi een “schande”. Het gedrag van Israel in de zaak is volgens de minister “ondiplomatiek”.

Het ambassadepersoneel is nog niet naar haar post in Amman teruggekeerd. Naar verluidt zou dat pas mogelijk zijn als Israel garandeert dat de bewaker berecht zal worden. Binnenkort zal de Israelische politie de beveiliger verhoren. Volgens de conventie van Wenen, die ook de diplomatieke immuniteit van ambassademedewerkers garandeert, moet Israel de bewaker ondervragen omdat hij nu van een misdrijf in Jordanië verdacht wordt. 

Volgens Jordaanse media zal de Israelische regering de familie van de man die naast de verhuizer ook werd neergeschoten, financieel compenseren. Zodra de rouwperiode voorbij is, zal een onbekend bedrag naar de nabestaanden overgemaakt worden. Zowel Israel als Jordanië ontkennen echter dat een dergelijke overeenkomst is gesloten. 

 

 

Bron foto: Haim Zach / Government Press Office.

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ynet, Kan.