Kaag benadrukt aanpakken antisemitisme in beantwoording aan De Roon

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 14 sep 2021 ANTISEMITISME KAAG PA

Recentelijk heeft PVV-Kamerlid Raymond de Roon enkele Kamervragen gesteld over de antisemitische uitingen van Palestijnse betogers nabij de nederzetting Evyatar op de Westelijke Jordaanoever. Zo staken zij een grote davidster met daarin een swastika in de fik en enkele dagen geleden verbrandden zij nog een als charedische man uitgedoste pop. De Roon vraagt aan minister Sigrid Kaag (D66) of zij het antisemitisme van de Palestijnse betogers scherp wilt veroordelen.

De betreffende davidster met swastika, in de brand gezet door Palestijnse betogers nabij Evyatar. (bron: screenshot Twitter)

Minister Kaag zegt in de beantwoording de antisemitische uitingen van de Palestijnen te betreuren. Tevens geeft zij aan dat Nederland antisemitisme, in binnen- en buitenland, altijd scherp veroordeelt. De Roon herinnert de minister aan de breed gesteunde motie-Buitenweg uit 2018, waarin werd opgeroepen om antisemitisme van regeringsleiders in het buitenland in bilaterale contacten te veroordelen. 

Op de vraag of zij ook de financiering van de protesten door de PA, wat onthuld werd door HonestReporting, veroordeelt, stelde de minister dat het kabinet zich ten volle inzet voor de bestrijding van antisemitisme. Nederland en de EU blijven daarom aldus de minister constant aandringen bij verantwoordelijke partijen om haat en geweld te bestrijden. De antisemitische uitlatingen en de financiering van de Palestijnse protesten nabij Evyatar zijn dan ook via de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah op 1 september jl. besproken met de Palestijnse Autoriteit.

Niet voor het eerst 

Het is niet voor het eerst dat de Palestijnse Autoriteit antisemitische uitlaten steunt. Al jaren zijn er zorgelijke berichten over het diepgewortelde antisemitisme in het Palestijnse leiderschap en de Palestijnse bevolking, dat veel verder gaat dan simpelweg tegenstand bieden tegen Israel of de situatie op de Westelijke Jordaanoever. Zo zitten de schoolboeken vol antisemitische referenties en wordt de Joodse geschiedenis ontkend, ook ontbreekt Israel op elk kaartje van het gebied. Enkele maanden terug verspreidde de Palestijnse premier Shtayyeh nog openlijk de zeer antisemitische ‘Chazarentheorie’, die stelt dat Asjkenazische Joden uit het zuiden van Rusland zouden komen.