Kamervragen over aanschaf privéjet van 50 miljoen voor Abbas

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 jan 2018 PA PVV TWEEDE KAMER

Naar aanleiding van de berichtgeving over de aanschaf van een privéjet van 50 miljoen dollar door de Palestijnse Autoriteit, hebben PVV’ers Van Weerdenburg en De Roon Kamervragen ingediend bij minister Kaag.

Deze week kwam het bericht in het nieuws dat de PA een privévliegtuig zou hebben aangeschaft ter waarde van ongeveer 50 miljoen dollar. Het toestel, dat naar verwachting in de komende weken zal landen op haar toekomstige thuishaven in Amman, is bedoeld voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas. 

De berichtgeving over de miljoenenaankoop valt samen met het nieuws over de Amerikaanse bezuinigingen op hulpgeld aan de Palestijnen. In reactie op de bezuinigingen, heeft de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag besloten de jaarlijkse bijdrage van 13 miljoen euro aan VN-organisatie UNRWA versneld over te maken.

Alle reden voor Kamervragen, dachten PVV-Kamerleden Danai van Weerdenburg en Raymond de Roon. Zij willen van minister Kaag weten hoe zij de “noodzaak” van de aankoop beoordeelt. Daar de PA “klaarblijkelijk voldoende middelen in kas heeft om de subsidiekorting van de Verenigde Staten te compenseren,” vragen de PVV’ers zich af wat de acute noodzaak voor Nederland was om de jaarbijdrage aan UNRWA versneld over te maken.