VS dreigt geldkraan Palestijnen dicht te draaien

President Trump heeft getweet te overwegen de geldkraan naar de Palestijnen dicht te draaien. Eerder liet ambassadeur bij de VN Nikki Haley al weten bezuinigingen op UNRWA te overwegen. 

Gisteren hekelde de Amerikaanse president Trump op Twitter de “ondankbaarheid” voor de Amerikaanse miljardensteun aan Pakistan. Als ander voorbeeld noemt hij de Palestijnen. Volgens Trump toont de Palestijnse Autoriteit geen dankbaarheid of respect, daar ze niet eens bereid zijn met Israel te onderhandelen. De president vraagt zich vervolgens af of de honderden miljoenen in hulpgeld aan de Palestijnen in de toekomst wel door moet gaan.

De dreigende taal volgt op de aankondiging van ambassadeur Haley dat de VS bezuinigingen op UNRWA overweegt als de Palestijnen niet terugkeren naar de onderhandelingstafel. UNRWA is de VN-organisatie ten behoeve van Palestijnse vluchtelingen. Tijdens een persconferentie liet Haley weten dat “de Palestijnen aan de wereld moeten laten zien dat ze naar de tafel willen komen”. “We geven de hulp niet, we gaan er voor zorgen dat ze naar de tafel komen en we willen voortgang met het vredesproces maken”.

De VS is de grootste donor van UNRWA. In 2016 was Washington verantwoordelijk voor 370 miljoen dollar van het budget van de VN-organisatie.

Eerder hadden zowel president Trump als ambassadeur Haley gedreigd te gaan bezuinigen op hulpgeld aan landen die voor resolutie A/ES-10/L22 bij de Algemene Vergadering van de VN hebben gestemd. Deze motie keurt Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel af. “Laat ze tegen ons stemmen, we zullen een hoop besparen”, waren toen de woorden van de president.

Een adviseur van de Palestijnse president Abbas noemt de Amerikaanse dreigingen “niet gerechtvaardigd”. “We worden gestraft omdat we protesteren tegen zijn positie over Jeruzalem en die niet accepteren,” aldus Nabil Shaath. “Dit laat zien dat Trump geen serieuze man is”. In navolging van Trumps toespraak over Jeruzalem op 6 december, had PA-president Abbas aangegeven niet langer in de VS een onderhandelaar voor vrede te zien

De laatste keer dat de Israelische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas elkaar aan de onderhandelingstafel ontmoetten, was in 2013. Nadat deze faalden gaf de toenmalige Obama-administratie aan de Europese Unie de kans om een leidende rol in het vredesproces te nemen. De EU wist echter de twee partijen geen enkele keer samen aan tafel te krijgen. Een Frans initiatief om een vredesovereenkomst te schrijven zonder aanwezigen van Israel of de Palestijnen, liep ook op niks uit

De huidige Amerikaanse president Trump heeft aangegeven een overeenkomst tussen de partijen te willen bereiken. Het is echter nog maar de vraag of zijn harde lijn tegen de Palestijnen zal werken en of Abbas de rol van de VS in de onderhandelingen zal accepteren.