Trump hernieuwt het vredesproces

Tijdens het bezoek van PA-president Mahmoud Abbas in Washington liet de Amerikaanse president Donald Trump er geen twijfel over bestaan. Onder zijn presidentschap zal er, als het aan hem ligt, een vredesakkoord komen. De VS neemt weer het voortouw in de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen.

Trump is niet de eerste Amerikaanse president die zich aan het ingewikkelde vraagstuk waagt. Zo probeerde voorganger Barack Obama onder zijn presidentschap jarenlang de twee partijen dichter bij elkaar te brengen. Na talloze pogingen zonder resultaat gooide een gefrustreerde Obama de handdoek in de ring en mochten andere partijen, zoals de EU, het gaan proberen. Het is echter ook de EU tot nu toe niet gelukt tot een vredesakkoord tussen Israel en de Palestijnen te komen. Dealmaker Trump is ervan overtuigd dat onder zijn presidentschap er wel een oplossing voor het conflict zal komen. Tijdens een persconferentie met Abbas vertelde Trump dat hij vaak heeft gehoord dat een overeenkomst tussen Israel en de Palestijnen de moeilijkste is om te bereiken. “Let’s see if we can prove them wrong, alright?” is zijn optimistische weerwoord.

Trumps gezant voor internationale onderhandelingen Jason Greenblatt organiseerde gisteren een vergadering in Brussel met Israelische en Palestijnse ministers.  Hij deed dit tijdens een sessie van een comité voor de ontwikkeling van de Palestijnse gebieden. Deze wordt elk half jaar door de hoge vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini georganiseerd. Greenblatt maakte van de gelegenheid gebruik om te praten over economische initiatieven voor de Westelijke Jordaanoever en nam daarvoor de Israelische en Palestijnse ambtenaren apart. De Israelische minister voor Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi zei geen eerder soortgelijk initiatief te kunnen herinneren. 

Deze maand zal president Trump tijdens zijn eerste internationale reis gesprekken hebben met zowel Netanyahu als Abbas. Het is nog onduidelijk of hij de leiders apart zal spreken, of ze allebei aan de onderhandelingstafel zal zetten. Netanyahu heeft al laten weten ernaar uit te zien mogelijkheden voor vrede met Trump te bespreken. Abbas waarschuwde dat geen van de partijen eenzijdige stappen voor de onderhandelingen moet nemen.

Voor zijn bezoek aan Israel gaat Trump eerst naar Saoedi-Arabië. Zijn geplande ontmoeting met Saoedische leiders laat zien dat de Amerikaanse president de relatie tussen de VS en het Arabische koninkrijk wil versterken. Tijdens het presidentschap van Obama waren de Saoedi’s sceptisch over de nucleaire overeenkomst met Iran. Het soennitische Saoedi-Arabië beschouwt aartsvijand Iran als de grootste dreiging in het Midden-Oosten, onder andere vanwege de proxy-oorlogen in Syrië en Jemen waar het sjiitische Iran actief partijen ondersteunt.

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, NBC, Times of Israel, The White House Briefing Room.