Kushner laat weinig los over “The deal of the century” tussen Israel en de Palestijnen

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 3 jun 2019 TRUMP VREDESPROCES VS

De geruchten rond het Amerikaanse vredesplan worden steeds intensiever naarmate de Ramadan-maand zijn einde nadert. De Verenigde Staten verklaarden met “The Deal” naar buiten te treden na de Israelische verkiezingen (die in april zijn gehouden) en na de Ramadan. Inmiddels zijn de coalitiebesprekingen in Israel mislukt en heeft het opnieuw verkiezingen uitgeschreven, en het is de vraag of en wanneer “The Deal” zal worden gepresenteerd. De VS hebben in de tussentijd wel ministers van Buitenlandse Zaken uitgenodigd voor een economische top eind juni, met het doel: economische plannen voor de Palestijnen en voor de regio op te stellen en financiering ervoor te vinden, vooral van het bedrijfsleven.

Al twee jaar werken de VS, onder leiding van Jared Kushner, aan de zogenaamde “Deal of the century” voor vrede tussen Israel en de Palestijnen. In die periode is de relatie met de Palestijnen steeds slechter geworden en is de Palestijnse vertegenwoordiging in Washington gesloten.
De goede relatie tussen president Trump en de Israelische premier Netanyahu werd steeds duidelijker. Vriendschappelijke ontmoetingen, op cruciale momenten gebaren richting Israel en zijn premier – zoals de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, bij VN-organisaties voor Israel opkomen en meer. De wederzijdse bezoeken van de twee leiders, waar hun vriendschap duidelijk wordt geëtaleerd en Trumps publieke steun voor Netanyahu bij de Israelische verkiezingen vallen op.

De Palestijnen hebben al laten weten de economische top in Bahrein eind Juni te boycotten. Noch officiële vertegenwoordigers noch Palestijnse zakenmensen zullen er aanwezig zijn. De Palestijnse Autoriteit heeft laten weten iedere zakenman die naar Bahrein zou reizen te zullen berechten voor hoogverraad. Arabische landen hebben echter laten weten wél aanwezig te zijn in de top in Bahrein’s hoofdstad, en lieten doorschemeren hun geduld met de Palestijnen te verliezen, hoewel ze ook allemaal de noodzaak voor vrede en de komst van een Palestijnse staat benadrukken.

In een zeldzaam tv-interview gisteren – bij het programma “Axios on HBO”  – moest Kushner pittige vragen beantwoorden over het plan en de – volgens de interviewer begrijpelijke – aarzelingen van de Palestijnen. Kushner bleeft geheimzinnig over “The Deal”, die antwoord zal geven op alle vragen wanneer die uiteindelijk zal worden onthuld.  Kushner’s boodschap was wel duidelijk: De Palestijnen hebben recht op zelfbeschikking, maar ze zijn nog niet klaar voor onafhankelijkheid. Hij sprak de hoop uit dat de Palestijnen over een tijd in staat zullen zijn voor “governing”.  Ze hebben nog een lange weg te gaan, aldus Kushner; ze moeten werken aan een eerlijk juridisch systeem, aan persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, tolerantie voor alle godsdiensten. Dit is allemaal nodig, zei Kushner, voor dat de Palestijnse gebieden “investable” kunnen worden.

Als reactie op de vraag of hij begrip heeft voor de achterdocht van de Palestijnen, zei Kushner te hopen dat de Palestijnen zijn plan zullen beoordelen op de vraag of het hen in staat zal stellen de weg naar een beter leven in te slaan. “Het gaat helemaal niet om de vraag of zij mij vertrouwen, maar om hun eigen toekomst”.  

De Washington Post bericht over een besloten gesprek tussen de Amerikaanse staatsecretaris Pompeo met Joodse Amerikaanse leiders. Pompeo zou hebben gezegd dat de uitvoerbaarheid van het plan niet verzekerd is, en dat die afhankelijk is van de bereidheid van alle partijen om het plan een kans te geven.

In antwoord op vragen van journalisten, benadrukte president Trump dat “de VS hun best doen om het Midden-Oosten te helpen aan een plan voor vrede. Ik begrijp de terughoudendheid, maar hoop dat “the deal” niet zomaar van tafel zal worden geveegd”.