Luidsprekers Tempelberg zijn ‘provocatie’ volgens Wakf

IN ISRAEL / Door: J F / 15 sep 2020 PALESTIJNEN TEMPELBERG

Palestijnse en Jordaanse autoriteiten hebben hun uitgesproken ongenoegen geuit over de installatie van luidsprekers bij de Tempelberg. De nieuwe geluidsinstallatie vormt volgens de Wakf, het orgaan dat sinds 1967 op de Haram al-Sharif met de scepter zwaait, een “grove schending Israel’s plichten als de bezettende macht”. 

Foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

De luidsprekers werden door Israelische politie geplaatst bij de Zuiveringspoort (Bab al-Mathara), om instructies om te roepen op het vaak drukke en onrustige Tempelbergplein. De Wakf, de Jordaanse overheidsinstantie die sinds 1967 het beheer heeft over het heiligdom, nam grote aanstoot tegen de nieuwe voorzieningen. Het was de derde keer dat geluidsapparatuur op een poort bij het Al-Aqsa-complex geplaatst is sinds 2017, wat telkens gepaard gaat met uitingen van Palestijnse en Jordaanse verontwaardiging.

Ekrima Sabi, voormalig grootmoefti van al-Aqsa, klaagde over een een “heiligheidsschennis” die “kolonisten die het terrein bestormen beschermt en aanmoedigt”. De vrees bestaat dat de luidsprekers gebruikt zou kunnen worden om Joodse gebeden, of omroepen in het Hebreeuws voor Joodse toergroepen, die de Tempelberg mogen bezoeken, maar er onder geen beding mogen bidden, zelfs niet in stilte.

Controversiële modificaties

Het aanbrengen van moderne aanpassingen aan heilige plaatsen, hoe licht dan ook, stuit geregeld op uitbarstingen van ontsteltenis van Arabische kant. Zo werd de bouw van een lift door Israel bij de Grot van de Patriarchen onlangs nog beschreven als “oorlogsmisdaad” door de bevoegde Palestijnse instanties.

De Palestijnse Autoriteit ontkent iedere historische connectie van het Joodse volk met het land Israel voor 1900. Deze geschiedvervalsing wordt overgenomen door UNESCO, dat de locatie van de  Oude Stad van Jeruzalem aan geen enkel land wil toewijzen. Er is een project gaande van archeologen, die door duizenden kubieke meters illegaal door de Wakf gedumpt puin heen zift op zoek naar artefacten uit de Eerste of Tweede Tempelperiode.