Meer dan 200 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 11 mei 2021 GAZA RAKETTEN

Maandag zijn de opgelopen spanningen in Israel tot uitbarsting gekomen. Na een dag vol ongeregeldheden in Jeruzalem, waar politie in de clinch lag met Palestijnse raddraaiers en waar de mars ter ere van Jeruzalemdag uiteindelijk werd omgeleid, kwam het om 18.00 uur Israelische tijd tot een geweldsuitbarsting waarbij inmiddels meer dan 200 raketten vanuit Gaza op Israel zijn afgevuurd. 

Salvo’s afgevuurd richting Ashkelon. (bron: Telegram / עולם החדשות בטלגרם

De spanningen hebben meerdere oorzaken, maar analisten wijzen met name naar de onrust rond de mogelijke uitzettingen in de Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah (Shimon HaTzadik). Tevens is het al weken onrustig rond de Damascuspoort en op de Tempelberg, waar er al eerder schermutselingen waren tussen de politie en Palestijnse oproerkraaiers. Ook de politieke instabiliteit in zowel Jeruzalem als Ramallah helpt niet mee met het verminderen van de spanningen. Naast de spanningen in Jeruzalem waren er ook ongeregeldheden in (deels) Arabisch-Israelische steden als Nazareth, Haifa en Lod. 

Op maandag begon het al vroeg met schermutselingen op de Tempelberg, waar Palestijnen naar eigen zeggen ‘Al-Aqsa zouden beschermen tegen de bezetter’. Ook zwaaiden zij met Hamas-vlaggen en riep de meute op tot het bombarderen van Tel Aviv. Verderop in de stad kwam het ook tot een handgemeen tussen Palestijnse jongeren en Israëliërs. Er werd besloten om de Tempelberg af te sluiten voor Joodse bezoekers en de vlaggenmars ter gelegenheid van Jom Jeroesjalajiem werd omgeleid. Alsnog kwamen vele Israeli’s samen bij de Westmuur om Jeruzalemdag uitgebreid te vieren. 

In de middag kwam terreurorganisatie Hamas met een ultimatum. Als Israel niet om 6 uur haar troepen weghaalde uit Sheikh Jarrah en de Tempelberg en niet recentelijk opgepakte jongeren vrijliet, dan zou zij het vuur openen. Hierop besloot Israel wegen richting het zuiden af te zetten en schuilkelders te openen. Al snel volgde een salvo raketten vanuit Gaza gericht op Jeruzalem, waarvan een aantal landden bij het Arabisch-Israelische stadje Abu Ghosh. Vervolgens werden dorpen en steden in de buurt van de Gazastrook beschoten met raketten en mortiergranaten.

Israel reageerde met enkele luchtaanvallen op militaire installaties van Hamas, waaronder een lanceerplatform en de ingang van enkele tunnels. Bij die aanvallen vielen enkele doden, waaronder meerdere leden van Hamas. Om 9 uur opende ook de Islamitische Jihad het vuur op Israel. De meeste raketten werden onderschept door Iron Dome, sommigen landden in Gaza en enkelen troffen Israelische huizen. Zo werd een appartementencomplex in Ashkelon geraakt waarbij vier gewonden vielen. Israel riep Operatie ‘Waker der Muren’ in het leven en voerde meer dan 130 luchtaanvallen uit op Gaza. Gedurende de nacht ging de strijd door, waarbij het luchtalarm bijna onafgebroken loeide in het zuiden van Israel. Op dinsdagmorgen gaat de strijd door tussen de terreurgroepen en het Israelische leger. De steden Ashkelon, Ashdod en Sderot liggen constant onder vuur vanuit Gaza. Er lijkt nog geen ruimte te zijn voor een wapenstilstand. 

Flat in Ashkelon, geraakt door raket uit Gaza (bron Telegram)