Met ‘vingers op de trekkers’ roept PA-functionaris op tot ‘vreedzaam verzet’

Als protest tegen de Israëlische annexatieplannen roept PA-functionaris Jibril Rajoub op tot “vreedzaam verzet”. Desondanks hebben de Palestijnen hun “vingers op de trekkers”, zo waarschuwt de secretaris-generaal van Fatah.

Jibril Rajoub sprak zondag op een persconferentie in Ramallah. De strategie van Fatah – de dominante factie van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) – om de annexatieplannen van Israël tegen te gaan, is die van “vreedzaam volksverzet” aldus de PA-functionaris. “We geloven niet in een overgang naar het bloederige plein, daar we niet geloven dat dat momenteel in het belang van onze zaak is”, zo zei Rajoub.

Als Israël de annexatieplannen doorzet, kan dit volgens de secretaris-generaal van het Centrale Comité van Fatah echter snel omslaan. “Onze vingers zijn op de trekkers”, aldus Rajoub. “We zullen geen witte vlag hijsen”. 

Israelisch recht op de Westoever

De Westelijke Jordaanoever werd na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948 geannexeerd door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westoever, nadat Jordaanse artillerie de Joodse staat onder vuur nam. Onder de Oslo-akkoorden van 1993, getekend tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), is de Westoever verdeeld in drie verschillende gebieden – A, B en C. Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA). In zone B is de administratie in handen van de PA, maar de veiligheid in handen van Israël. Zone C is geheel in Israëlische handen en valt onder de militaire wetgeving van Israël. De bedoeling was dat de Oslo-akkoorden een opmaat naar een permanente tweestatenoplossing zouden zijn, maar latere onderhandelingen hebben niet tot een dergelijke overeenkomst geleid.

Het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische coalitie bevat een provisie waarmee Netanyahu’s Likoed vanaf 1 juli een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Het uitbreiden van dit Israëlische recht zou in lijn zijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Hoewel er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie – dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israëlisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.

Volgens Rajoub gaat de Israëlische premier te werk met “de logica van een buurtgangster”. De PA-functionaris vergeleek Netanyahu met “Hitler en Mussolini”, die volgens de PA-functionaris net als de Likoed-leider ook op democratische wijze aan de macht waren gekomen.

Het is niet voor het eerst dat de secretaris-generaal van het Centrale Comité van Fatah – op zijn zachtst gezegd – opmerkelijke uitspraken doet. Zo stelde hij vorig jaar op TV dat “Auschwitz in elke stad in Palestina is“. Daarnaast is het hoofd van de Palestijnse voetbalassociatie door FIFA veroordeeld tot een geldboete en een stadionverbod van een jaar vanwege het verheerlijken van terreur, haatzaaien, promoten van racisme en het tegengaan van voetbal als brug voor vrede.

Ontheven van coronamaatregelen?

Rajoub roept op tot demonstraties tegen de Israëlische annexatieplannen. “Ik hoop vurig op deelname van alle Palestijnen,  zowel op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, als in de Palestijnse diaspora – elk volgens zijn omstandigheden”, aldus de secretaris-generaal van Fatah.

Deze “nationale samenkomsten” zijn volgens de PA-functionaris ontheven van de maatregelen tegen het coronavirus. In een aantal Palestijnse gemeenschappen heeft de PA onlangs lockdowns ingesteld naar aanleiding van een toename in het aantal bevestigde besmettingen met COVID-19. Sociale bijeenkomsten zijn in de Palestijnse gebieden verboden en publieke gebouwen en moskeeën zijn gesloten.

Ondanks zijn bewering dat de demonstraties ontheven zijn van de maatregelen, spreekt Rajoub de verwachting uit dat demonstranten niet in strijd met de lockdowns zullen handelen. “We verwachten niet dat mensen uit gebieden met geregistreerde coronagevallen zullen komen, maar waar dan ook het virus nog niet verschenen is: kom met privé-auto’s of busjes”, zo roept de PA-functionaris op. “Onze deelname aan de mars zal volledig in lijn met de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid zijn”, aldus de Fatah secretaris-generaal.

Eerder deze maand organiseerde de Palestijnse Autoriteit een demonstratie in Ramallah tegen de Israëlische annexatieplannen. Ondanks grote aanwezigheid van de media, wist het Palestijnse leiderschap amper tweehonderd demonstranten op te trommelen.

De regering van premier Netanyahu overweegt na 1 juli delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Wilt u hier meer over weten? Lees alle artikelen van CIDI over de mogelijke annexatie →