Mortiergranaatsalvo’s afgevuurd op Zuid-Israel

Vanochtend zijn meerdere salvo’s aan mortiergranaten vanuit de Gazastrook op dorpen in het zuiden van Israel afgevuurd. Het gaat om de grootste aanval sinds 2014. Terreurbeweging Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De Israelische luchtmacht heeft hierop doelen in Gaza gebombardeerd, waarop weer met mortiergranaten en raketten wordt gereageerd.

Niet minder dan 28 mortiergranaten werden vanochtend afgevuurd. De granaten waren verdeeld over drie salvo’s. Sinds 2014 heeft er geen aanval van dergelijke grootte plaatsgevonden. In dat jaar vuurden verschillende terreurbewegingen vanuit de Gazastrook duizenden raketten op Israel af.

Een deel van de mortiergranaten werd vanochtend onderschept door Iron Dome. Desondanks wisten een aantal projectielen Israel te bereiken. De onderscheppingen laten zien dat het Iron Dome-luchtafweersysteem de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd. Toen Iron Dome in dienst werd genomen, had het moeite om mortiergranaten – in tegenstelling tot raketten – te onderscheppen. Hier wordt de ijzeren keppel zoals nu blijkt steeds beter in.

Opgeëist door Islamitische Jihad
De aanval is opgeëist door Islamitische Jihad. In een persbericht laat de terreurbeweging weten tientallen granaten op “de zionistische kolonisten” te hebben afgevuurd.

Dit weekeinde zwoer Islamitische Jihad wraak op Israel, nadat drie terroristen waren doodgeschoten door een tank van het Israelische leger. De beschieting was een reactie op een explosief dat bij het grenshek tussen Gaza en Israel was geplaatst.

VN en EU veroordelen aanval
Vertegenwoordigers van de EU en de VN hebben de mortieraanval veroordeeld. “Terwijl kinderen voorbereidingen troffen voor school deze ochtend viel een salvo aan raketten uit Gaza op Israel,” zo twitterde EU-gezant Emanuele Giaufret. “Één viel buiten een kinderdagverblijf. Ik ken de vastberadenheid van de gemeenschappen in Zuid-Israel maar willekeurige aanvallen zijn totaal onacceptabel en dienen onvoorwaardelijk veroordeeld te worden.”

VN-gezant Nickolay Mladenov uitte zijn “ernstige zorgen over het willekeurig afvuren van raketten door Palestijnse militanten vanuit Gaza op gemeenschappen in Zuid-Israel, waarvan tenminste één bij een kinderdagverblijf is neergekomen en kinderen had kunnen doden of verwonden.” Mladenov noemt de aanval “onacceptabel en een ondermijning van inspanningen van de internationale gemeenschap om de situatie in Gaza te verbeteren.” De VN-gezant roept daarnaast alle partijen op om “terughouden te zijn en escalatie en incidenten te voorkomen” om zo de levens van Palestijnen en Israeli’s niet in gevaar te brengen.

IDF antwoordt
Na de mortieraanval liet de Israelische premier Benjamin Netanyahu weten dat het Israelische leger met een “zeer krachtig” antwoord zou komen. “Iedereen die ons aanvalt zal een hoge prijs betalen.” Naast Islamitische Jihad noemde Neyanyahu ook Hamas. Deze terreurbeweging regeert al ruim een decennium de Gazastrook en wordt daarom door Israel verantwoordelijk gehouden voor alle activiteiten die vanuit de kustenclave plaatsvinden.

De Israelische luchtmacht heeft dan ook gedurende dag posities van zowel Hamas als Islamitische Jihad gebombardeerd. De IAF heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt en een door Hamas gegraven tunnel vernietigd. Het ondergrondse bouwwerk was in de buurt van de Kerem Shalom-grensovergang, waar dagelijks humanitaire goederen de Gazastrook worden binnengelaten. Dit is de tweede tunnel die bij Kerem Shalom is ontdekt.

Meer beschietingen
De terreurbewegingen in de Gazastrook laten het er niet bij zitten. Gedurende de dag zijn al tientallen mortiergranaten en raketten afgevuurd op dorpen in het zuiden van Israel.