Moties Jasper van Dijk verworpen door de Kamer

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 13 okt 2021 MOTIE SP

Twee moties van Kamerlid Jasper van Dijk (SP), die gericht waren op het voorkomen dat Nederlandse bedrijven en banken investeren in “de illegale bezetting van Palestijnse gebieden” zijn met een grote meerderheid verworpen door de Tweede Kamer. De ene motie richtte zich op Nederlandse bedrijven en de andere specifiek op ABN-AMRO.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). (bron: sp.nl)

Twee moties breed verworpen

De moties van Van Dijk zijn deels gebaseerd op het rapport “Don’t Buy into Occupation”, dat onder meer door Pax Nederland is onderschreven. In het rapport rept men over miljardeninvesteringen vanuit Nederland in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij wordt de nuance regelmatig vergeten, daar men onder andere de Jerusalem Light Rail aanhaalt. Deze lightrail gaat van het westen naar het oosten van Jeruzalem en is ook zeer populair onder Palestijnen in de stad. 

De eerste motie noemt het feit “dat Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars sinds 2018 8 miljard euro hebben gestoken” in bedrijven die actief zijn in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, Van Dijk spreekt overigens in de motie van de “illegale bezetting van Palestijnse gebieden” als hij refereert naar de bovengenoemde nederzettingen. Wegens deze constatering verzoekt de motie-Van Dijk om de regering actie te doen ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen. Deze motie werd door een meerderheid van 111 stemmen verworpen. Alleen de Partij van de Arbeid, GroenLinks, de SP, de Partij van de Dieren, DENK, Volt en BIJ1 stemden voor.

Motie van het lid Jasper van Dijk over niet investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale bezetting van Palestijnse gebieden

VVD

D66

PVV

CDA

SP

PvdA

GL

PvdD

CU

FVD

Volt

JA21

SGP

DENK

FDH

BBB

BIJ1

BVNL

Omtzigt

De andere motie was met name gericht op ABN-AMRO. Die is aldus Van Dijk onderdeel van de bovengenoemde lijst banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Daar Nederland grootaandeelhouder is van ABN-AMRO riep de motie de regering op om haar positie als grootaandeelhouder in te zetten om te zorgen dat ABN-AMRO niet langer deelneemt in dat soort investeringen. Ook deze motie werd door 111 stemmen verworpen, door precies dezelfde partijen als de eerste motie van Van Dijk.

Motie van het lid Jasper van Dijk over zorgen dat ABN AMRO niet langer investeert in de illegale bezetting van Palestijnse gebieden

VVD

D66

PVV

CDA

SP

PvdA

GL

PvdD

CU

FVD

Volt

JA21

SGP

DENK

FDH

BBB

BIJ1

BVNL

Omtzigt

Van Dijk staat bekend als zeer kritisch wat Israel betreft. Zo spreekt hij regelmatig over ‘de bezetting’, maakt hij zich hard voor desinvesteringen en VN-onderzoeken naar Israel en nodigde hij de notoire Palestijnse activist Mohammed El-Kurd uit voor een gesprek in de Kamer over de situatie in de Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah. Tijdens die vergadering zette El-Kurd Kamerleden Segers (CU) en Brekelmans (VVD) weg als onwetende racisten.