Nederland financiert aan PFLP gelieerde NGO waar terreurverdachte actief is geweest

De Palestijn die ervan verdacht wordt leider te zijn van de terreurcel die de aanslag heeft gepleegd waarbij de 17-jarige Rina Shnerb is omgekomen, is werkzaam geweest bij een aan terreurbeweging PFLP gelieerde NGO die bijna 20 miljoen dollar ontvangt van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah.

In augustus vond een dodelijke bomaanslag bij de Ein Dubin-bron nabij de nederzetting Dolev plaats. De 46-jarige rabbijn Eitan Shnerb en zijn 19-jarige zoon Dvir raakten gewond toen een explosief afging. De 17-jarige Rina is bij de terreuraanval omgekomen.

Afgelopen weekeinde maakte de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet bekend een aantal verdachten in verband met de aanslag te hebben gearresteerd. Het gaat om leden van een terreurcel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Samer Arbid wordt ervan verdacht leider te zijn van de PFLP-terreurcel. Afgelopen zaterdag is hij opgenomen in het ziekenhuis, volgens zijn advocaten is hij door de Shin Bet gemarteld.

Samer Arbid staat geregistreerd als accountant bij Addameer, een Palestijnse NGO die juridische bijstand verleent aan Palestijnen die in Israël vastzitten. Arbid is echter niet de enige link tussen Addameer en de PFLP. Verschillende leden van de marxistische terreurbeweging zijn actief bij de NGO, zoals uitvoerig is beschreven in het rapport Terrorists in Suits. Addameer heeft Nederlandse subsidies ontvangen. Via het controversiële (en inmiddels opgeheven) HR/IHL Secretariat zijn projecten van Addameer met Nederlands belastinggeld gefinancierd.

De verdachte leider van de PFLP-terreurcel is ook actief bij de Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Samidoun, een andere controversiele NGO met PFLP-banden, stelt dat Arbid de financiële directeur van de UAWC was in 2016. USAID, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, noemt de UAWC de “landbouworganisatie” van de PFLP. De Palestijnse factie Fatah zegt ook dat de UAWC gelieerd aan de PFLP.

Ondanks dat de UAWC te linken is aan een terreurbeweging, heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken er klaarblijkelijk geen problemen mee om deze controversiële NGO te financieren. Van 2017 tot en met 2021 maakt de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah ruim 11,2 miljoen dollar over aan de landbouw-unie. De subsidie is bedoeld voor de tweede fase van een land- en waterbeheerprogramma.

Voor de eerste fase van dit project ontving UAWC ook al geld van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Toen ging het om zo’n 8,4 miljoen dollar. Bij elkaar subsidieert Nederland deze aan terreurbeweging PFLP gelieerde NGO dus voor bijna 20 miljoen dollar.

Het is het zoveelste voorbeeld van Nederlands belastinggeld dat terechtkomt bij organisaties met banden met terreurbewegingen. Vorig jaar werd bekend dat een PFLP-terrorist werkzaam is geweest bij een Palestijnse NGO die geld heeft ontvangen van onder andere Nederland. Ministers Blok en Kaag lieten toen in antwoord op Kamervragen echter weten geen reden te zien om de selectiecriteria voor Nederlandse subsidieverlening aan te passen.