Netanyahu tegen Poetin: “Israel zal optreden tegen Iran in Syrië”

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft afgelopen woensdag de Russische president Vladimir Poetin ontmoet. Tijdens hun ontmoeting in Sotsji zei Netanyahu dat Israel zal overgaan tot actie als Iran te ver gaat met haar activiteiten in Syrië.   

In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog waarin de continuïteit van de Syrische regering wordt bedreigd door groepen als IS en Jabat al-Nusra (al-Qaida in Syrië). Rusland heeft zich in 2015 in het conflict gemengd om de Syrische overheid te helpen in de strijd tegen deze jihadistische groeperingen en andere rebellenmilities. Voor Rusland is het namelijk een prioriteit om de stabiliteit in deze regio te bevorderen.

Naast Rusland is ook de VS betrokken in het conflict in Syrië. Een belangrijke reden hiervoor is dat Syrië één van de centrale landen in het Midden-Oosten is. Het land grenst aan Turkije en Israel en heeft nauwe betrekkingen met Rusland en Iran. Daarbij heeft de Syrische regering (vanaf 1946) een beleid gevoerd dat tegen de belangen van de VS ingaat. Washington ziet dan ook graag een zwakke Syrische (Assad)regering zodat zij meer ruimte heeft om eigen belangen door te voeren.

Bovendien is Syrië ook een sleutelverbinding voor de alliantie tussen Iran en de sjiitische beweging Hezbollah in Libanon. De Islamitische Republiek probeert via deze verbinding haar eigen belangen in Syrië te behartigen zoals de continuïteit van het Assad-regime en andere niet-soennitische minderheden die affiniteit hebben met de hoofdgodsdienst van Iran: sjiisme. Iran beschouwt zichzelf als de beschermer van zowel deze minderheden als de heilige sjiitische plaatsen in Syrië.

Daarbij is deze regio ook strategisch gelegen ten opzichte van Israel, volgens Iran een illegitieme staat. Iran ziet Israel als een bondgenoot van de VS die in het verleden een bittere stempel op Iran heeft gedrukt. Washington probeert in het Midden-Oosten de eigen belangen te behartigen en dit kan in conflict zijn met de belangen van bijvoorbeeld de Iraanse overheid en de inwoners van de Islamitische Republiek. Een bondgenoot van de VS zoals Israel wordt dan ook als een bedreiging gezien.

De aanwezigheid van Iran in Syrië en haar animositeit jegens Israel, is evengoed voor de joodse staat een grote bedreiging. Het hoofd van de Israelische veiligheidsdienst Mossad, Yossi Cohen, heeft hier al eerder zijn bezorgdheid over geuit: waar IS in Syrië wordt teruggedrongen, dreigt Iran dit vacuüm op te vullen. Netanyahu zei in zijn ontmoeting met Putin dat “een overwinning op IS welkom is, maar Iran is in de regio niet welkom en brengt ons in gevaar, en in mijn opinie, ook de regio en de rest van de wereld”. Israel zal er dan ook alles aan doen om de uitbreiding van de Iraanse invloedsfeer in de regio tegen te gaan, aldus de Likoed-leider.

Bronnen: Ha’aretz, JPost, The Times of Israel

Bron foto: Twitter/ @netanyahu