Omstreden gesplitste weg ten noordoosten van Jeruzalem geopend

IN ISRAEL / Door: HANNA LUDEN / 10 jan 2019 VEILIGHEIDSHEK WESTBANK

Gisteren vond ten noordoosten van Jeruzalem een feestelijke opening plaats van een omstreden weg. De vijf kilometer lange weg Route 4370 verbindt enkele nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever met Jeruzalem, en “is een vooruitgang voor de inwoners van de wijken Pisgat Ze’ev en Giv’at Shapira in Jeruzalem” – aldus de onlangs gekozen burgemeester van Jeruzalem Moshe Leon. 

De weg is echter ‘dubbelzijdig’. De westelijke kant van de weg – die twee weken geleden is geopend, is door middel van een 8 meter hoog hek gescheiden van het oostelijke deel dat gisteren is geopend. Hiermee wordt het verkeer van Joden uit nederzettingen en Palestijnen met toegangsbewijzen naar Jeruzalem gescheiden van het verkeer van de rest van de Palestijnse inwoners in de Westelijke Jordaanoever. De eerste groep kan zo snel Jeruzalem bereiken, de tweede mag via deze weg Jeruzalem niet in. De twee zijden hebben dan ook verschillende bestemmingen: de ene zijde leidt naar Jeruzalem, terwijl de andere het Palestijnse dorp Anata met de rest van de Westoever verbindt. De gesplitste weg vervangt de wegversperring (Checkpoint) die er tot voor kort stond, aldus de krant Haaretz. 

Bij de openingsceremonie zei de minister van Verkeer Yisrael Katz dat de weg “niet alleen het leven van de inwoners vergemakkelijkt, het is ook een schakel in de inspanning om het gebied Binyamin [in de Westelijke Jordaanoever, HL] met Jeruzalem te verbinden en zo zijn functie als metropool te versterken.” De minister van Informatie Gilad Erdan liet weten dat de weg “een voorbeeld kan zijn voor co-existentie tussen Joden en Palestijnen met inachtneming van veiligheidsoverwegingen”.  Duidelijk werd dat voor beide ministers de gesplitste weg een gelegenheid is voor om zich te profileren in hun verkiezingsstrijd. De interne verkiezingen (Primaries) in hun partij, Likoed, moeten nog plaatsvinden met het oog op het samenstellen van de kandidatenlijst. Beide bewindspersonen hebben hoge ambities voor het tijdperk na Netanyahu.

De gemeente Jeruzalem heeft een verklaring afgegeven over de weg, die buiten de gemeentegrens valt maar toch door het gemeentelijke infrastructuurbedrijf is gerenoveerd: “Dit is een gemeenschappelijk infrastructuurproject van de overheid, de gemeente en de regio “Geva Binyamin”. De weg zal vooral de Arabische inwoners van Jeruzalem uit de wijk Shoefat en omgeving dienen. […] Bovendien zal het de verkeersdrukte in de (Joodse) wijken Pisgat Zeev en French Hill verlichten.

Critici noemen de gesplitste weg een “Apartheidsweg,” omdat het een uitgesproken scheiding aanbrengt tussen de manier waarop Joodse inwoners van nederzettingen en Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever reizen. Israel zegt dit nodig te achten in verband met veiligheidsoverwegingen en dat na screening ook Palestijnen de weg kunnen gebruiken wanneer ze naar Jeruzalem willen. Ook zegt Israel dat de nieuw geopende weg de wachttijd bij de checkpoints juist zal verkorten.