Palestijnse vredesactivist gemarteld door Hamas en gedwongen te scheiden

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 apr 2021

In een interview met Associated Press stelt de Palestijnse vredesactivist Rami Aman te zijn gemarteld door Hamas en gedwongen te zijn te scheiden van zijn vrouw. Aman werd in april 2020 gearresteerd na te hebben gevideobeld met Israëlische vredesactivisten.

Rami Aman (bron: NYT)

Een jaar geleden logde Rami Aman in op een zoom-call met zowel Israëlische als Palestijnse vredesactivisten. Aanleiding was de coronapandemie. “Ik wilde mensen meer laten weten hoe het is als je onder Israëlische bezetting en belegering leeft, beroofd van de rechten die de rest van de wereld geniet”, zo licht Aman toe aan Associated Press (AP).

Na de virtuele videoconferentie werden Aman en een aantal andere vredesactivisten in Gaza gearresteerd door de interne veiligheidsdienst van Hamas. De Palestijn werd beschuldigd van collaboratie met Israël, waarop de doodstraf staat.

De gedetineerde vredesactivisten bleken te zijn verlinkt door een in Gaza werkzame onderzoeksconsultant van Amnesty International. In een bericht op Facebook noemde Hind Khoudary de namen van drie activisten, en tagde ze een aantal Hamas-functionarissen. De vredesactivisten werden een paar uur na haar bericht gearresteerd.

Twee maanden voor zijn arrestatie had Aman een huwelijkscontract getekend met de dochter van een verbannen Hamas-functionaris die in Egypte woont. Door de coronapandemie had het koppel nog niet de kans gehad om het huwelijk met een viering te markeren, maar volgens het islamitische recht waren ze al getrouwd. Ook de vrouw van Aman werd gearresteerd. De vredesactivist werd maandenlang onder druk gezet om te scheiden, maar hij weigerde. 

Pas op 28 juni zag hij haar weer. Ze vertelde hem dat ze op borgtocht was vrijgelaten. Volgens Aman stond ze onder zware druk, en herkende hij haar niet meer als de vrouw waar hij ooit mee was getrouwd. In augustus tekende hij de echtscheidingspapieren na te zijn beloofd de volgende dag te zullen worden vrijgelaten. Hamas bleef de vredesactivist echter vasthouden tot 26 oktober. Toen veroordeelde de rechtbank hem voor het “verzwakken van de revolutionaire geest” en werd hij voorwaardelijk vrijgelaten.

Eenmaal vrij, kwam Aman erachter dat zijn vrouw een dag eerder was meegenomen door een Hamas-delegatie naar Egypte. Associated Press wist contact op te nemen met de vrouw, en zij bevestigt dat de scheiding gedwongen was en dat zij terug wil naar haar man. Aman stelt dat het hem door de Hamas-autoriteiten is verboden de Gazastrook te verlaten. Hij zegt dat hij momenteel één strijd heeft: terugkeren naar zijn vrouw.

Het is niet voor het eerst dat Palestijnse facties hun eigen bevolking onderdrukken. De PA staat bekend om het voeren van een repressief beleid, en zij geeft weinig om de vrijheid en welzijn van haar eigen bevolking. Hamas staat bekend om haar zware repressie sinds zij de Gazastrook beheerst. Zo is er geen ruimte voor de vrijheid van religie, onderdrukt zij de vrijheid van meningsuiting en is de lokale bevolking het slachtoffer van Hamas’ oorlogszucht. Hamas schroomt ook niet om haar eigen bevolking ter dood te veroordelen of te martelen in gevangenschap. Daarnaast wil zij elk contact met Israelis voorkomen, en drukt de terreurbeweging protesten tegen haar bewind hard de kop in.