PFLP-schutters schieten drone van collega-terroristen Islamitische Jihad neer

Zaterdagavond bracht de PFLP een statement uit waarin de Palestijnse terreurbeweging claimde een drone van het Israëlische leger te hebben neergeschoten. De verklaring werd echter al snel teruggetrokken: het bleek te gaan om een op afstand bestuurbaar vliegtuigje van hun terreurcollega’s Islamitische Jihad.

Het Israëlische leger zet veelvuldig drones in boven de Gazastrook. De kleine bemanningsloze vliegtuigjes worden met name gebruikt voor monitoring en spionage, en zijn een nuttig inlichtingeninstrument voor de IDF. Soms worden ook grotere op afstand bestuurbare vliegtuigen voor offensieve doeleinden ingezet. Zo werd tijdens de escalatie in mei Hamas-commandant Khodari in zijn auto getroffen door een drone.

Palestijnse militanten in Gaza zijn dus gebaat bij het zoveel mogelijk neerhalen van deze op afstand bestuurde vliegtuigjes. Soms met succes: Hamas claimt afgelopen maand nog met succes een drone van de IDF te hebben geconfisqueerd. Soms storten de vliegtuigen overigens ook neer door pech.

Zaterdagavond leek het weer zover. De gewapende tak van de PFL – de Abu Ali Mustafa brigade, liet weten dat hun scherpschutters een drone van het Israëlische leger hadden neergeschoten. Vreemd genoeg leek de feestvreugde bij de Palestijnse marxisten echter al snel over te zijn: het statement was verdwenen van de website van de terreurbeweging.

Wat bleek: de drone was niet van de IDF, maar van terreurbeweging Islamitische Jihad – op Hamas na de machtigste militie in de Gazastrook. De PFLP heeft dus in feite apparatuur va hun collega-terroristen vernield.

Islamitische Jihad staat er sinds dit jaar om bekend op afstand bestuurde vliegtuigjes in te zetten. Na de escalatie in mei – waarbij in 24 uur tijd niet minder dan 700 raketten op Israël werden afgevuurd – publiceerde de door Iran gesteunde terreurbeweging een video van een aanval met een drone op een IDF-voertuig aan de grens met Gaza. De drone-actie was weliswaar simpel- ht kleine vehikel liet een klein explosief vallen zonder significante schade – desondanks betekent het een nieuwe uitdaging voor het Israëlische leger.

Afgelopen maand vond weer een aanval met een drone plaats. Een voertuig van de IDF liep lichte schade op en de aanvalwijze is identiek aan die in mei. Volgens het Israëlische leger tracht Islamitische Jihad aan te sturen op een nieuwe escalatie. De door Iran gesteunde terreurbeweging maakt hierbij sinds kort gebruik van nieuwe instrumenten – iets waar hun kleinere zusterorganisaties in de Gazastrook nog aan moeten wennen.