Raket- en drone-aanval vanuit Gaza na dood twee Palestijnen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 sep 2019 GAZA HAMAS RAKETTEN

Vrijdagavond werden vijf raketten vanuit Gaza op Sderot afgevuurd. Een dag later wierp een drone een explosief op een voertuig van het Israëlische leger. De aanvallen komen nadat twee Palestijnen vrijdagmiddag aan de grens met Israël zijn doodgeschoten.

Afgelopen vrijdag waren – zoals elke week- Mars van Terugkeer-protesten in Gaza aan de grens met Israël. In tegenstelling tot recente weken waren grenswachten van Hamas om demonstranten en relschoppers in toom te houden dit keer afwezig. Er was dan ook meer dan gewoonlijk sprake van het gooien van explosieven en pogingen tot grensinfiltraties. Het Israëlische leger bedrijft de situatie van afgelopen vrijdag als “zeer gewelddadig”.

Twee Palestijnse tieners zijn vrijdag door de IDF doodgeschoten. Het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid meldt daarnaast tientallen gewonden.

Vrijdagavond werden vanuit Gaza vijf raketten richting Sderot afgevuurd. Door de raketaanval ontstond nabij de Zuid-Israëlische stad een brand. In antwoord op de beschieting hebben Israëlische tanks vliegtuigen posities van Hamas in de Gazastrook getroffen.

Zaterdagochtend vond een nieuwe aanval vanuit de door Hamas geregeerde kustenclave plaats. Een drone wierp een explosief op een IDF-voertuig. Hierbij vielen geen gewonden en het vehikel liep lichte schade op. Een Israëlische helikopter heeft hierop raketten afgevuurd richting een groep militanten die achter de drone-aanval zou zitten.

Later op de dag was sprake van een aantal grensinfiltraties. Het Israëlische leger heeft vier met messen gewapende Palestijnse tieners gearresteerd die vanuit Gaza Israël waren binnen gekomen. In antwoord hierop hebben tanks van de IDF twee observatieposten getroffen – één van Hamas en één van Islamitische Jihad.

Het lijkt erop dat Hamas de druk op Israël probeert op te voeren. De afwezigheid van grenswachten afgelopen vrijdag en de verdere aanvallen en provocaties zijn tegen de afspraken van het staakt-het-vuren in. Hamas heeft bewust aangestuurd op gewelddadige rellen met twee Palestijnse doden als gevolg om vervolgens hiermee de raketaanval door één van de Gazaanse facties als vergeldingsactie te kunnen legitimeren

Hamas wil betere voorwaarden afdwingen en Israël de afspraken ten behoeve van de Gazastrook sneller te doen implementeren. Daarnaast moet de terreurbeweging die de kustenclave bestuurt haar imago herstellen – vorige week pleegden salafsten aanslagen op politieagenten in Gaza uit onvrede over de wapenstilstand met de Joodse staat.