Staakt-het-vuren na honderden raketten uit Gaza

Na een weekeinde van honderden raketten afgevuurd door terreurgroepen in Gaza op dorpen en steden in Israel en bombardementen van de Israelische luchtmacht op terreurposities in de kustenclave, lijkt een staakt-het-vuren te zijn bereikt. De laatste gevechtsronde was begonnen door een scherpschuttersaanval door Islamitische Jihad op Israelische militairen.

Op vrijdagmiddag werden IDF-militairen aan de grens met Gaza onder vuur genomen door een scherpschutter van terreurbeweging Islamitische Jihad. Hierbij vielen twee gewonden. Militair analist Joe Truzman vermoedt dat het doelwit van de scherpschuttersaanval IDF-kolonel Liron Batito, commandant van de zuidelijke Gaza-divisie was.

In antwoord op de scherpschuttersaanval, viel de Israelische luchtmacht posities van Hamas in de Gazastrook aan. De terreurbeweging bestuurt sinds 2007 de kustenclave en wordt door Israel verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt. Bij de Israelische luchtaanvallen kwamen twee terroristen van Hamas om. Eerder die dag waren al twee Palestijnen omgekomen bij het grenshek.

Op zaterdagochtend kwam het antwoord van de terreurgroepen in Gaza. Samenwerkend onder de vlag van het gezamenlijke Palestijnse verzetscommando, voerden de milities gecoördineerde raketaanvallen uit op dorpen en steden in Israel. Per barrage werden tientallen projectielen op één gebied geconcentreerd, om zo het Iron Dome-luchtafweersysteem te overbelasten. In totaal zijn de afgelopen dagen zo’n 700 raketten en mortiergranaten vanuit Gaza op Israel afgevuurd.

In antwoord op de raketaanvallen, voerde de Israelische luchtmacht bombardementen uit op terreurposities in de Gazastrook. Hierbij werd ook de auto van een Hamas-commandant gericht getroffen. Al Hadery was volgens de IDF betrokken bij geldstromen vanuit Iran naar terreurgroepen in Gaza.

Door de honderden raketten afgevuurd door Hamas, Islamitische Jihad en andere terreurbewegingen in Gaza, zijn in Israel vier burgerslachtoffers gevallen. Op de vroege ochtend van 5 mei kwam Moshe Agadi, vader van vier kinderen, om door een raket op zijn huis in Ashkelon. In dezelfde stad raakte Ziad Al-Hamamda, een Israelische bedoeïen, dodelijk gewond bij een raketaanval uit Gaza. Moshe Feder werd dodelijk getroffen door een door Hamas afgevuurde antitankraket op zijn auto. Rabbi Pinchas Menahem Pashuzman kwam om bij een raketaanval op Ashdod.

In Gaza meldt het door Hamas gerunde Palestijnse ministerie van Volksgezondheid 23 doden. Onder de doden bevindt zich een zwangere Palestijnse moeder en haar 14 maanden oude baby. Zij zouden zijn omgekomen door een mislukte raketlancering van Islamitische Jihad.

Gedurende zondagavond kwamen er meldingen binnen van een mogelijk aanstaand staakt-het-vuren. Om middernacht zou deze ingaan. Vijf minuten na twaalf uur was echter sprake van een mortiergranaataanval op Kerem Shalom. Dat er nog geen sprake was van een staakt-het-vuren, werd om kwart voor één nogmaals bevestigd met een beschieting richting Israelische dorpen ten zuidoosten van de Gazastrook. De IAF ging dan ook door met luchtaanvallen. 

Verdere aanvallen bleven gedurende de nacht echter uit. Volgens Hamas is er – dankzij intensieve bemiddelingen door de VN, Egypte en Qatar – een staakt-het-vuren tot stand gekomen. “Staakt-het-vuren” wordt door Israelische functionarissen niet letterlijk in de mond genomen, maar het thuisfrontcommando heeft sinds vanochtend wel de restricties in het gebied rondom de Gazastrook opgegeven – wat erop wijst dat Israel de facto akkoord is met een nieuwe wapenstilstand.