President Rivlin: “We mogen ons geloof in het democratische systeem niet verliezen”

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 13 dec 2019 RIVLIN

“Het Israelische democratische systeem is en blijft een bron van trots. We weten echter dat de democratie ook een prijs heeft”. Een dag na het uitroepen van nieuwe verkiezingen hield de Israelische president Reuven Rivlin de volgende toespraak.

reuven rivlin

President Reuven Rivlin wilde een eenheidscoalitie

Hieronder brengen we een vertaling van Rivlins korte, indringende toespraak. Een video (in het Hebreeuws) staat onderaan dit artikel.

Mijn dierbare Israelische burgers,

Na afloop van twee verkiezingsrondes en aan de vooravond van een derde verkiezingscampagne, geloof ik dat dit het uur van waarheid is voor het Israelische volk,  dat uiteindelijk het laatste woord heeft en zal beslissen wie zijn leiders zijn. 

Het Israelische democratische systeem was en blijft een bron van trots. We weten echter dat de democratie ook een prijs heeft. We hebben het vooral in het laatste jaar kunnen waarnemen. Ik bid dat de diepte van de huidige crisis – ondanks de scheuren die hij bij ons en onder ons heeft blootgelegd– ervoor zal zorgen dat wij niet alleen blijven strijden voor het recht om het met elkaar oneens te zijn, maar ook voor onze plicht om te zoeken en te vinden waar we het wél met elkaar eens zijn.

Ik weet dat we met elkaar kunnen leven als broeders, zelfs wanneer er vraagstukken zijn waarvan we bij voorbaat weten dat we nooit tot overeenstemming zullen komen.

Ik hoop dat de komende verkiezingen de laatste zullen zijn voor de komende vier jaar.

Ik geloof dat we de innerlijke kracht zullen vinden, als een natie en als een samenleving, om vanuit de scheuren en onenigheden die ons uit elkaar drijven te groeien. Dat wij overeenstemming zullen bereiken om samen te werken ten behoeve van ons allen.  

In deze moeilijke tijd mogen we niet verzanden in wanhoop of zinloze klaagzangen. We mogen ons geloof en vertrouwen in het democratische systeem niet verliezen en moeten blijven geloven in ons eigen vermogen om de werkelijkheid waarin we leven te vormen –  juist dankzij dit [democratische] systeem.

Wanneer het moment komt, zullen we allen gebruikmaken van ons democratische recht, met de hoop op een betere toekomst. We zullen het zo snel mogelijk doen – in het belang van ons allemaal.