Prominente Palestijnse activist sterft na arrestatie door PA

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 24 jun 2021 MENSENRECHTEN PA POLITIE

Nizar Banat, een bekende Palestijnse activist en groot criticus van president Abbas, is overleden na arrestatie door Palestijnse politie. Hij stierf aan onverklaarde oorzaken nadat agenten van de Palestijnse Autoriteit (PA) hem thuis nabij Hebron arresteerden, waarbij “zijn gezondheid achteruit ging”, volgens de PA. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Hebron, waar hij aan zijn verslechterde gezondheid stierf. De arrestatie van Banat past in de recente trend waarin de Palestijnse Autoriteit meer en meer dissidenten oppakt en tracht de mond te snoeren.

Illustratief: Palestijnse veiligheidsdiensten voeren een arrestatie uit. (bron: Twitter / @HonestlyConcern)

Aan het hoofd van de Palestijnse Autoriteit staat sinds jaar en dag president Mahmoud Abbas. Hij is momenteel bezig met het 16e jaar van zijn vierjarige termijn. Tevens heeft hij meerdere malen verkiezingen uitgeschreven, maar deze zijn sinds 2007 niet meer gehouden. Maar met name is de PA erg druk met het onderdrukken van dissidenten en het inperken van de vrijheid van meningsuiting in de gebieden waar zij de macht heeft. Regelmatig liggen Fatah en Hamas daarom ook in de clinch met elkaar. 

Nizar Banat.

Banat was zeer kritisch op het leiderschap van de PA en was al meerdere malen opgepakt door Palestijnse veiligheidsdiensten. Recentelijk riep hij de Europese Unie en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens nog openlijk op om te stoppen met financiële steun voor de PA, wat hij omschreef als “weggegooid geld”. Deze actie was met name een respons op het afgelasten van de Palestijnse verkiezingen afgelopen voorjaar. Tevens was Banat zeer kritisch op de mislukte vaccindeal tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit. De PA weigerde een miljoen vaccins van Israel in ontvangst te nemen, na publieke opstanden wegens het “normaliseren van de bezetting”.

Banat wilde met een eigen lijst meedoen aan die verkiezingen, maar hij werd al snel doelwit van zowel verbale als fysieke aanvallen vanuit Fatah. Zo werd onder meer afgelopen maand zijn huis bestormd door gemaskerde mannen met automatische vuurwapens en flitsgranaten, na zijn oproep aan de EU. Functionarissen van de PA stellen dat zij nu een onderzoek zullen openen naar de omstandigheden rond Banat’s dood vlak na zijn arrestatie. De woordvoerder van de PA wilde noch bevestigen noch ontkennen dat Banat bij zijn arrestatie mishandeld was. Volgens Banat’s familie werd hij door 25 agenten afgetuigd met knuppels en metaalstaven.

Een andere criticus, Badran Jbara, vertelde tegen de Jerusalem Post, hoe de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit te werk gaan. De PA-agenten die zondagochtend zijn huis binnenvielen, vertelden zijn vrouw dat ze hem kwamen arresteren, aldus Jbara. “Toen mijn vrouw de officieren vroeg of ze van het Israëlische leger waren, antwoordde een van de Palestijnse officieren: ‘Ja'”. Ze hebben het huis doorzocht, maar ik was er niet.” Jbara zei dat hij niet van plan is zichzelf uit te leveren aan de Palestijnse veiligheidstroepen. “Ik heb niets verkeerd gedaan”, zei hij. “Ze dreigen nu mijn dochter Suha te arresteren als ik mezelf niet uitgeef. De Palestijnse Autoriteit heeft geen respect voor de mensenrechten.”

Het is niet voor het eerst dat de PA critici onder enorme druk zet. Regelmatig worden er activisten opgepakt omdat ze zich uitspreken tegen het bewind van president Abbas. Mensen worden ook regelmatig gesommeerd om naar het politiebureau te komen voor een langdurig en soms gewelddadig verhoor. Volgens ngo’s komen daar vaak ook martelingen bij kijken. Ook journalisten of mensen op sociale media die kritisch zijn op Fatah of de PA worden regelmatig opgepakt of geïntimideerd.