Israel stuurt meer dan een miljoen coronavaccins naar PA

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 18 jun 2021 CORONAVIRUS PA VACCINATIE

Israel stuurt 1,2 miljoen coronavaccins naar de Palestijnse Autoriteit (PA) in de komende dagen. Het plan om de vaccins aan het Palestijnse zelfbestuur te geven werd gemaakt onder de vorige regering, maar werd onder meer opgehouden door de recente Gazaoorlog en de overheidstransitie. Nieuwe gezondheidsminister Nitzan Horowitz (Meretz) besloot vlak na aantreden het plan voort te zetten.

Eerder dit jaar vaccineerde Israel in tenten bij grensovergangen honderdduizenden Palestijnen die in Israel werken. (Foto: COGAT)

Israel heeft op verschillende manieren geprobeerd zoveel mogelijk Palestijnen aan vaccinaties te helpen, ondanks pogingen van internationale media en NGO’s om Israel zwart te maken om het feit dat het land haar bevolking veel sneller vaccineerde dan het eigen vaccinprogramma van de Palestijnse Autoriteit. Israelische artsen en politici benadrukken al langer het belang van ook de Palestijnse bevolking vaccineren, om groepsimmuniteit in de regio te bereiken en behouden. Intussen is het Palestijnse vaccinatieprogramma op gang gekomen, maar worden de vaccins die de PA besteld heeft en aangeboden krijgt door COVAX slechts mondjesmaat aangeleverd.

Nu Israel vrijwel haar gehele volwassen bevolking ingeënt heeft tegen COVID-19, nauwelijks nog besmettingen telt en daarmee terug kan keren naar een maatschappij zonder coronamaatregelen, heeft het nu een voorraad vaccins over, en ontvangt Israel ook nog steeds nieuwe leveringen die al besteld waren, en waarmee onder meer kinderen gevaccineerd zouden gaan worden. De vaccins van Pfizer moesten op advies van de fabrikant op een temperatuur van -70 graden Celsius bewaard worden, waar Israel uitgebreide medische infrastructuur voor heeft, maar die ontbreekt in Palestijnse gebieden. Hierdoor kon Israel niet zomaar partijen van miljoenen vaccins in Ramallah afleveren. Er moesten ook de nodige priklocaties klaarstaan in Palestijnse steden, om alle vaccinleveringen te verwerken.

Inmiddels heeft Pfizer geconstateerd dat hun vaccin tot wel een maand lang in ontdooide staat op gewone koelkasttemperatuur bewaard kan worden, wat het mogelijk maakt om voorraden van honderdduizenden of miljoenen vaccins op te slaan zonder dat deze onbruikbaar worden. Hierdoor kon ook Nederland vaart zetten achter haar vaccinatieprogramma, waarbij supergekoelde opslag eerst een groot logistiek probleem vormde.

De vaccins worden in principe door Israel uitgeleend: leveringen die nu in Israel aankomen, die bestemd waren als booster, noodvoorraad of om kinderen mee te vaccineren worden nu doorgegeven aan de PA, en toegediend aan de Palestijnse bevolking. Israel krijgt dan later vaccins terug die de PA besteld had, wanneer deze aangeleverd worden. Er wordt geen officiële Palestijnse dank of erkenning verwacht voor de laatste Israelische levering, die genoeg zou zijn om zo’n 25% van de Palestijnse bevolking te beschermen. Vermoedelijk zal de PA een deel van de voorraad doorsturen naar Hamas op de Gazastrook, dat geen eigen vaccinatieprogramma heeft aangekondigd. Dit deed de PA eerder in februari, maar zij vroegen vooraf geen vergunning aan, wat tot een diplomatiek incident leidde.

 

UPDATE: De PA deed vrijdagavond na ingang van sjabbat, toen Israelische ambtenaren niet konden reageren, de mededeling dat zij de levering vaccins afwijzen. Volgens de PA zouden deze vaccins te dichtbij hun uiterste houdbaarheidsdatum, Dit gebeurde na Palestijnse protesten tegen het “normaliseren van de bezetting” door de vaccins aan te nemen.